Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Unsplash

Így spórolhatsz tízezreket, ha diákként bankszámlát nyitsz

Hatalmas különbségek is lehetnek a diákszámlák között, mutatunk pár tippet, mire érdemes figyelni.

Azok a 18-26 éves fiatalok, akik már most odafigyelnek a megfelelő bankszámla kiválasztására és tudatosak a pénzügyeikben, akár több tízezer forintot is megspórolhatnak évente.

Diákszámlát szinte minden pénzintézet kínál már a fiatal felnőtteknek, több bank már 14 éves kortól is elérhetővé teszi. A szülők számára így átláthatóbb lehet a középiskolás gyermekek zsebpénzét folyószámlán keresztül kezelni, míg később a felsőoktatási tanulmányok megkezdésével jelennek meg olyan költségek és bevételek, amelyek miatt szükség lesz egy bankszámlára: erre érkezhet ösztöndíj, diákhitel, vagy diákmunkából származó jövedelem, de sokan innen fizetik a lakbért és egyéb költségeket is, például tandíjat. Arról nem is beszélve, hogy a fiatalok előszeretettel fizetnek kártyával vagy mobiltelefonnal, ahol csak lehet.

A diákszámlák jellemzően sokkal kedvezőbb feltételekkel és árazással igényelhetők, mint a hagyományos társaik, ennek meg is van az oka:

a diákszámla tipikusan az első olyan termék, amely miatt a bankhoz fordulnak a fiatalok, így egy kedvező árazású, jól működő szolgáltatás igénybevétele után jó eséllyel más termékek esetében is az adott pénzintézetet választják majd.

Ezek most a legolcsóbb számlák

A Bank360 megszondázta a bankok diákszámla-ajánlatait: egy olyan fiatallal számoltak, akinek 150 ezer forint érkezik havonta a számlájára, vásárlásaihoz szívesen használja kártyáját vagy mobilját, nagyobb összegű kiadásait – lakbér, tandíj, közüzemi számlák – pedig átutalással és csoportos beszedési megbízással rendezi. Elektronikus számlakivonatot kér papír helyett és netbankol, presztízskártyára pedig nincs szüksége.

Az így számolt díjak alapján a portál szerint a legolcsóbb számlák éves költsége nem éri el a 10 ezer forintot, míg a legdrágább akár a 30 ezer forintot.

A teljes listát itt lehet végigböngészni.

Így bankolj olcsóbban, akár diák vagy, akár nem

Amire még érdemes odafigyelni, ha olcsó számlára vágyunk, hogy vannak olyan extra szolgáltatások, amelyek további költséget jelentenek, ugyanakkor nem feltétlenül van rájuk szükség. Ilyen például:

  • az egyenlegértesítés SMS-ben: éves szinten több ezer forintba kerülhet, hogy minden kártyás tranzakció esetén kapunk egy SMS-t. Ez nagyobb biztonságot jelent, ugyanakkor ma már szinte minden pénzintézet valós idejű tájékoztatást ad az egyenlegünkről mobilbankon keresztül, ahol akár push-értesítést is kérhetünk díjmentesen.
  • a papíralapú egyenlegkövetés: szintén ezer forintos tétel lehet éves szinten, ha az elektronikus számlakivonat helyett papíralapút kérünk.
  • a fióki megbízások: az is extra költséggel járhat, ha nem magunk intézzük a pénzügyeket a netbankon keresztül, hanem ügyintéző segítségét vesszük igénybe például egy utalásnál.
  • a készpénzfelvétel: ha a jogszabály alapján díjmentesen biztosított havi két, legfeljebb összesen 150 000 forintos készpénzfelvétel nem elég, érdemes alaposan utánajárni, hogy mennyibe kerül a további pénzfelvétel díja.
Oszd meg!