Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Így lehetett 10 százalékot kaszálni bő két hét alatt

A magyar tőzsde két friss részvénykibocsátása közül eddig csak azzal jártak egyértelműen jól a kisbefektetők, ahol ők külön kedvezményt kaptak a jegyzésnél. Az első napokban nem adták el túl sokan papírjaikat, a közép távú nyereség már a következő évek teljesítményén múlik.

Elindult a tőzsdén a kereskedés a Duna House frissen kibocsátott részvényeivel, a jegyzésben részt vevő kisbefektetők helyből 10 százalékos nyerőt érezhetnek a zsebükben. Erre momentán számítani is lehetett. Ők ugyanis 10 százalékos kedvezményt kaptak az IPO árból, így már az is, ha a tőzsdén nem esik a részvény az IPO ár alá, több mint 10 százalékos hozamot ért nekik. Pont ez történt, az első nap derekán fikarcnyival a 3960 forintos kibocsátási ár felett kereskednek a részvénnyel.

Az elmúlt hónap másik IPO-ja az Alteóé volt, ezekkel a papírokkal négy napja kereskednek a tőzsdén, először ugyanis hétfőn rendelkezhettek a papírjaik felett azok, akik az októberi IPO során jutottak a részvényekhez. A nyitónapon a papír járt jópár százalékkal a kibocsátási ár felett, de rövid úton ráejtőzött és több nap elteltével is ugyanott mocorog: picivel a 4630 forintot kibocsátás felett.

Mindkét részvényéretékesítés eredménye az lett, hogy a tervezett ársáv alján alakult ki az IPO-ár, az intézményi befektetők csak ott voltak hajlandóak megvenni a részvényeket. A kisbefektető pedig – azon túl, ha eladta Alteóját az első napon – a kibocsátáson csak a DH-nél keresett, ott is csak a nekik járó kedvezmény miatt. Jelenleg 3980 forint környékén lehetne eladni a részvényt, a kibocsátási árhoz képest ez 11,7 százalékos nyereség. Forintban azonban – mivel kárty- aleosztásos allokációval maximum 68 papír jutott egy jegyzőnek, alig 30 ezer forint a profit.

Persze egyik cégnél se az volt a cél, hogy rövid távú spekulációra késztessék a befektetőket, bíznak abban, hogy a cégek növekedése közép és hosszú távon is megmutatkozik a részvényárban majd, ezért a most jegyző befektetők sok évig tulajdonosok maradnak, nem szállnak ki.

Ifj. Chikán Attila, az Alteo vezérigazgatója többször is elmondta, hogy az IPO náluk csak az első lépés, később további tőzsdei kibocsátásokat terveznek, ezeket pedig értelemszerűen megkönnyíti, ha a korábbi részvényeladásokban részt vevők jól járnak.

Oszd meg!