Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Ifj. Chikán: Nekem ez a kedd hétfő volt, kinéztem a pezsgő boltját

Több mint félmilliárd forintért jegyeztek a magyar kisbefektetők Alteo-részvényt, ami komoly siker. Pénteken kiderül az is, hogy a profi intézményi befektetők mennyire cuppantak rá a papírra. Ifj. Chikán Attila vezérigazgató még nem hűti a pezsgőt, de már kinézte a boltot, ahol megveheti. Gyorsértékelés.

Még szerencse, hogy csak tíz percet kérek ifj. Chikán Attilától. Amikor 12.20-kor hívom, még épp befejez egy meetinget, de fél 1-kor kezdődik is a következő. „Nekem hétfő van” – mondja kedden, arra utalva, hogy a hét első napján szokásos vezetői találkák elmaradtak, mert egész nap az IPO-val foglalkozott. Az első tőzsdei kibocsátás lakossági részének zárása persze egyszeri nagy esemény, de csak emiatt nem maradhatnak el értekezletek, a cég napi ügyeit ilyenkor is intézni kell.

Az Alteo vezére érthetően boldog: kiderült, hogy a magánbefektetők 106 672 darab részvényre nyújtottak be igényt, ez – ha a lehetséges maximum áron kelnek el a részvények – 522 millió forintos befektetést jelent. Igaz, hogy évek óta nem hajtott végre egyetlen értékelhető cég lakossági részvénykibocsátást Magyarországon, ami segíthette a jegyzést. De az is tény, hogy az elmúlt tíz évben a kis számú siker mellett elég sok kis és közepes céggel égették meg magukat a kisbefektetők. Ezért a piacon sokan tartottak attól, hogy nem igazán lehet egy nem túl ismert cég papírjait sikerrel értékesíteni – főleg nagy ingatlanpiaci boom közepette, ami komoly elszívó erőt jelent. Erre már biztos rácáfolt az Alteo.

Attila elismeri, tartottak ők is kicsit a lakossági értékesítéstől, de cél volt, hogy javítsák a papír likviditását, s ehhez fontos volt a kisbefektetők bevonása. „Jó volt a kampány, láthatóak lettünk” – mondja azzal kapcsolatosan, hogy egy kívülállók számára nem könnyen érthető iparág nem túl ismert képviselőjeként mérették meg magukat. Vagy mégis menő a zöld energia és a fenntartható fejlődés? „Piros sportkocsigyártóként nyilván könnyebb lett volna, de a lényeg, hogy a cég jó úton halad és tettünk egy újabb fontos lépést”.

chican

Ifj. Chikán Attila (Fotó: Orbital Strangers)

Boldogság tehát van, de a teljes IPO zárása még hátra van, szerdán derül ki, hogy az intézményi befektetők mennyire voltak vevők a sztorira, az ő igényeik alapján alakul majd ki a végleges kibocsátási ár is. „Még nem hűtöttük be a pezsgőt, meg se vettük, de azért a boltot már kinéztük” – mondja arra utalva, hogy noha az intézmények általában az utolsó pillanatig kivárnak a jegyzéseik leadásával, de a velük folytatott sok találkozó alapján az Alteo-vezér reméli, hogy ők is bizalmat szavaznak cégének.

A könyveket szerdán este 6-kor zárják, az eredményt legkésőbb péntekre ígérik. A tőzsdén mindenestre kedden a maximális kibocsátási árnál is picit magasabban, 5 ezer forinton kötöttek a papírokra.

Az Alteo sztorijáról a Forbes tavaly decemberi számában írtunk részletesen, a friss tervekről a jelenlegi, októberi számban kérdeztük ifj. Chikán Attilát. Kedvcsinálóul egy idézet tőle: „bátran azt tervezhetem, hogy a Wallis portfóliójában levő cégek közül mi legyünk a legnagyobbak.”
Érdekel az interjú? Töltsd le telefonodra vagy tabletedre az októberi számot!

Oszd meg!