Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Hivatalos: meghosszabbították a törlesztési moratóriumot, a diákhiteleket és a babaváró díját sem kell fizetni

Egyelőre jövő június 30-ig tart a tilalom.

Megszavazta a parlament, hogy meghosszabbítják jövő június végéig a fizetési moratóriumot – közölte az MTI. A nyugdíjasok, a gyermeket nevelő szülők, az álláskeresők és a közfoglalkoztatottak így továbbra sem fizetnek hitel- és kölcsönszerződéseikből eredő fizetési kötelezettségeik után.

A móratórium a diákhitelekre és a pénzügyi lízingszerződésekre is kiterjed.

A babaváró kölcsönök esetében az állami garancia kezességvállalási díját a fizetési moratórium időtartama alatt elengedik, az adósoknak nem keletkeznek költségei a halasztás miatt.

A moratórium változatlanul csak a 2020. március 18. előtt kötött szerződésekre vonatkozik,

a meghosszabbításból kimaradókra pedig hitelfelmondási tilalom érvényes a jövő év közepéig.

Az eredeti célcsoporton túl a fizetési moratórium hatályát kiterjesztették a magáncsődeljárásban résztvevő, kiemelt társadalmi csoportba tartozó adósokra is.

A halasztás lejártát követően a futamidő úgy hosszabbodik meg, hogy az esedékessé váló törlesztőrészlet és a fizetési moratórium alatt keletkező részletekben megfizetendő kamat összege együttesen ne haladja meg az eredeti szerződés szerinti törlesztőrészletek összegét. A kamatra vonatkozó szabályokat megfelelően kell alkalmazni a díjakra is.

Oszd meg!