Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Hiába fizetnek a nőknek, nem szülnek többet. És nem is ez a legfőbb baj

Jaksity György, a Concorde Értékpapír Zrt. alapítójának legfrissebb blogbejegyzése szerint már a kormány kiindulópontja is helytelen, a legnagyobb probléma pedig nem az alacsony születésszám, hanem a magas halálozási ráta.

„A mai munkaerőpiaci problémákon a születések számának emelkedése nem segít, húsz év múlva pedig ki tudja, hol tart majd a robotika. A halálos betegségek kezelésében, a korai felismerésben pár év alatt is komoly eredményeket lehetett volna elérni, ha lett volna ilyen szándék, és ennek munkaerőpiaci és szélesebb társadalmi hatásai azonnal érezhetőek.”

Jaksity szerint a magyar gazdaság demográfiai és munkaerőpiaci problémáira helytelen és hatástalan a kormány válasza, (nevezetesen, hogy fizetünk a nőknek, hogy szüljenek), a jövedelem és a fertilitási ráta ugyanis éppen fordított összefüggést mutat. Amit sokkal inkább kezelni kellene, az az egészségügy néhány, a magyar halálozási rátát nagyon megnövelő problémája.

Ha ugyanis a főbb halálos betegségek korai felismerésében és kezelésében érne el eredményt a kormány, annak már rövid távon is egyértelműen pozitívak lennének a munkaerőpiaci és szélesebbek a társadalmi hatásai.

Vagyis nem a népesség csökkenése, mérete a fő gond, hanem a népesség struktúrája és egészségügyi állapota.

Ebben pedig Magyarország tényleg nagyon rosszul áll, mivel nem történt semmi ennek javítása érdekében.

A teljes cikk itt olvasható.

Oszd meg!