Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Edgeplorer / 123RF

Három hónap alatt 18 százalékos hozamot garantált, nyilván nem tudta teljesíteni

Csalók mindig lesznek, egyet most lebuktatott az MNB, de sajnos sokan bedőltek U. Attila busás befektetési ajánlatának. Újabb példa, hogy – különösen nullás kamatok mellett – ilyen ígéreteket egyszerűen nem szabad elhinni.

U. Attila számos magyarországi befektetőtől milliárdos nagyságrendű összegben vett át pénzt arra hivatkozva, hogy a Fireflies nemzetközi szállásközvetítői értékesítési rendszer termékeit más személyek részére továbbértékesíti, és ezáltal garantálja, hogy a rá bízott pénzt mindössze 2-3 hónap alatt 18 százalékos hozammal megnövelten visszafizeti. 

A valóságban azonban U. Attila a neki átadott összegekkel nem végzett semmiféle kereskedelmi tevékenységet, de átmenetileg hatékonyan hitette el a befektetőkkel, hogy az ígért ügyletek valóban megtörténtek. 

Mindezt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) piacfelügyeleti eljárása derítette fel, amely során kiderült, U. Attilának nincs, és nem is volt jegybanki tevékenységi engedélye betét vagy más visszafizetendő pénzeszközök gyűjtésére, elfogadására. Az MNB ezért 275 millió forintos bírságot szabott ki U. Attilára visszafizetendő pénzeszközök jogosulatlan gyűjtése miatt, és véglegesen megtiltotta a tevékenység folytatását.

A jegybank közel félmilliárd forintnyi befektetői pénzt zárolt U. Attila pénzeszközeiből és bankszámláján. „Ezek tulajdonosai a büntető- és polgári jogi eljárások révén azonosíthatók, így célszerű követelésüket mihamarabb bejelenteni a rendőrségen” – írja közleményében az MNB.

Hozzáteszik, kivételes eredmény, hogy – a Budapesti Rendőr-főkapitánysággal (BRFK) való együttműködésnek is köszönhetően – összességében közel félmilliárd forintnyi befektetői ügyfélvagyont sikerült megmenteni jogos tulajdonosaik számára. 

Az U. Attilára kiszabott bírságot természetesen nem az általa másoktól átvett pénzekből, hanem saját forrásaiból kell befizetnie. A jegybank több bűncselekmény gyanúja miatt feljelentést tett az ügyben. A bírság mértékét súlyosbította egyebek közt, hogy a magánszemély kiemelt befektetői kockázatot idézett elő jelentős nagyságrendű forrásgyűjtésével, tevékenységét huzamosabb ideig végezte, és jelentősebb számú befektetőt tévesztett meg. 

U. Attila emellett a vizsgálat során valótlan, a tényállás feltárását meghiúsítani igyekvő állításokat tett. Enyhítő körülményt az MNB nem tárt fel.

Oszd meg!