Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Unsplash/ Chuttersnap

Ha saját lakásról van szó, toronymagasan verjük Németországot

Bár Nyugat-Európában népszerűek a bérlakások, Magyarországon a lakosság 80 százaléka még mindig saját ingatlanban él, ezzel ötödikek vagyunk az Unió tagállamai közt – derült ki a Duna House közleményéből.

A legmagasabb tulajdonosi arány Romániában van, de előz bennünket Horvátország, Szlovákia és Litvánia is. Magyarország után Lengyelország és Bulgária következik – a sor végén Németország kullog, ott a lakosság felének van saját hajléka.

Kép: Duna House

Kép: Duna House

„Magyarországon szinte mindenki saját lakásra vágyik, így viszonylag lassan alakul ki a Nyugat-Európában megszokott bérleti piac és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatói, intézményi rendszer. Ausztriában és Németországban gyakran találkozhatunk olyan társasházakkal, amelyben minden lakás bérlakásként funkcionál, míg hazánkban alig-alig akad ilyen komplexum” – nyilatkozta Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője.

„Az ingatlanárak emelkedésének következtében a következő években várhatóan tovább fog csökkenni a saját tulajdonú ingatlanokban élők aránya hazánkban, és így fontos szerep hárul majd a bérleti piacra. Az ingatlanközvetítői tapasztalatok alapján ennek köszönhetően folyamatosan javul a bérleti kultúra.”

Bár az ingatlanárak Magyarország-szerte durván elszálltak, 2010 óta csupán 5 százalékkal csökkent a saját tulajdonban élő lakosok aránya.

Azok aránya, akik hitellel váltak tulajdonossá 2010-ben és 2011-ben volt a legmagasabb (közel 25%), ám ez mára mérséklődött, tavaly 15 százalékot tettek ki a lakhatási státusz szerinti megoszlásból. Az elmúlt évtizedben jellemzően 4-5 százalék volt a (piaci) bérlők aránya, a szociális alapon bérlőké pedig 7-9 százalék között változott, derült ki az MNB friss Lakáspiaci jelentéséből.

Főoldali kép: Unsplash/ Chuttersnap

Oszd meg!