Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Garanciális csere? Pénzvisszafizetés? Változnak a szabályok, mutatjuk, hogyan

Lényeges változásokra kell felkészülni a vállalkozásoknak és a fogyasztóknak, január 1-től szigorít a kormány a szavatossági és jótállási szabályokon. 

A fogyasztóvédelmi hatóság az utóbbi három évben ellenőrizte a jótállási folyamatokat, és megállapította, hogy átlagosan a vállalkozások 40 százaléka járt el jogsértően a jótállás és szavatosság terén. Emellett a fogyasztók igen kis része van csak tisztában a jótállás, illetve a szavatosság jelentésével. A Pwc szakértői  ismertették és elemezték a várható szigorításokat, hogy mindenki képbe kerüljön. 

A tartós fogyasztási cikkek köre kibővül, ide fognak tartozni például a 10000 forintos eladási ár feletti nyílászárók, riasztóberendezések, napkollektorok, drónok, elektromos rollerek.

A jótállás időtartama az eladási ártól függően fog változni – például 10000-100000 forintig egy év, 100000-250000 forintig két év, 250000 forint felett három év. 

Ha a fogyasztó a fogyasztási cikket az átadástól számított hat hónapon túl helyezteti üzembe, akkor az átadás napja lesz a jótállás kezdő időpontja. Javítás esetén a jótállás időtartama meghosszabbodik a javításra átadás napjától kezdve azzal az idővel, amíg a fogyasztó a cikket nem használhatta,

a jótállási jegyet pedig már elektronikus formában is megkaphatja. 

Szigorodnak a kicserélés, illetve a visszafizetés szabályai is. A vállalkozás a fogyasztási cikk cseréjére vagy a vételár visszafizetésére lesz köteles:

  • ha az első javítás során kiderül, hogy a cikk nem javítható, és a fogyasztó másként nem rendelkezik;
  • ha a jótállási időtartam alatt a cikk három javítás után ismét meghibásodik, és a fogyasztó nem igényli a vételár leszállítását, és nem szeretne javítást;
  • ha a kijavításra az igény közlésétől kezdve 30 napig nem kerül sor.

A cserére, visszafizetésre 8 napon belül sort kell keríteni, de a fentiek nem vonatkoznak például elektromos kerékpárra, elektromos rollerre, motorra, autóra stb.

Kiderül továbbá az is, hogy ha a javítás/ csere 15 napon túlra csúszik, akkor arról a vállalkozásnak értesítenie  kell a fogyasztót.

Borítókép: Unsplash

A hibák mindig megbocsáthatók, ha van elég bátorságod, hogy beismerd őket.