Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fizetni tudott az Evergrande, kicsit megnyugodtak a tőzsdén

A héten járt volna le a kínai ingatlanbefektetőnek a kötvényesek kifizetésére kapott haladéka, de még számos kötelezettsége maradt.

Egyelőre elkerülte a csődöt az Evergrande, kifizette a dollárkötvényei utáni kötelezettségeit – írta az MTI a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap nyomán.

Az ingatlanfejlesztő 83,5 millió dollárt utalt át csütörtökön a Citibank megfelelő számlájára. Ezzel az összeggel a 2022. márciusi lejáratú, 2,03 milliárd dolláros kötvénye után járó, 8,25 százalékos kamatot térítette a kötvényesek felé.

A kifizetés eredetileg szeptember 23-án lett volna esedékes, ám a vállalatcsoport akkor elmulasztotta a kamatok folyósítását. Ezt követően kezdetét vette egy 30 napos türelmi időszak, amelynek napokon belüli leteltével az Evergrande törlesztési csődbe került volna.

A belföldi adósságaiból is törlesztett a társaság, a héten 2,1 milliárd jüant folyósított egy 2025 októberében lejáró kötvénye után.

Az Evergrande Kína második legnagyobb ingatlanfejlesztője, a bedőlésének esetleges következményeit korábban bemutattuk a Forbes.hu-n.

Nincsenek kint a vízből

A több mint 300 milliárd dollárnyi adósságot felhalmozó Evergrande ezzel még korántsem hagyta maga mögött a nehézségeket. A csoport szeptemberben és októberben összesen öt dollárkötvénye után mulasztotta el a kamatok folyósítását, beleértve a most pótolt kifizetést.

Vasárnap két kötvénye után összesen 235 millió dollárnyi kamat kifizetése válik esedékessé, vagyis közel háromszor akkora volumenről van szó, mint amit péntekig éppen kifizetett a társaság.

Kettős befektetői hangulat

Bár a tőzsdéken megkönnyebbüléssel fogadták a kötvényesek kifizetését, messze még a nyugvópont.

A csoport részvényeinek árfolyama a hongkongi tőzsdén a pénteki kereskedésben 7,8 százalékkal is emelkedett. Egy nappal korábban viszont 12,5 százalékkal zuhant az árfolyam arra a hírre, hogy az Evergrande ingatlanszolgáltatásokkal foglalkozó részlegének 2,6 milliárd dolláros áron tervezett eladása mégsem valósult meg.

Kapcsolódó:

Oszd meg!