Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Felmérés: a pénz hajtja az IT-sokat

Jól keresnek, de ha máshol még jobban kereshetnének, akkor váltanának. A pénz akkor is hajtja az IT-szektor dolgozóit, ha a motivációról esik szó. A home office és a kötetlen munkaidő szintén népszerű köreikben egy friss felmérés szerint.

Az IT-szektorban a 31-40 és a 41-50 éves korosztály keres a legjobban, többségük legalább havi nettó 600 ezer forintot visz haza, az átlag 415 ezer forint. A legkevésbé jól a 60 év felettiek keresnek, általában nettó 150 ezer alatt. Nem is meglepő, hogy leginkább a 31-40 évesek elégedettek a fizetésükkel, a legkevésbé a 60 év felettiek. Ha váltanának, mindannyian elsősorban a fizetés alapján mérlegelnének. Mindez a Petend Kft. anonim és önkéntes felméréséből derült ki.

Összesen 250 kérdőívet töltöttek ki a jelentkezők. Többségük (89%) – ahogy azt az IT szektorban már megszokhattuk – férfi, 31-40 és a 41-50 év közötti, és Budapesten vagy Pest megyében dolgozik (79%). Beosztásukat tekintve a többség (21 és 13%) fejlesztő és projektmenedzser. Végzettségüket tekintve a többség mérnök-informatikus, felsőfokú (főiskola vagy egyetem) diplomával, de akad köztük közgazdász, villamosmérnök, bölcsész, illetve rakéta- és tüzértiszt is.

Az összes korosztályban felülreprezentált a multi, mint munkáltató, kivéve a 60 felettieket, ott az egyéni vállalkozás vezet. A túlnyomó többség mindenhol alkalmazott, de ezzel leginkább a 31-40 éves korosztály van kibékülve, legkevésbé pedig az 51-60 évesek. Teljes munkaidőben a legnagyobb arányban a 20-30 évesek dolgoznak, míg a rugalmas munkaidő csak az idősebb, 51-60 és 60 feletti korosztálynál szignifikáns (31 és 40%). A kutatás egyik fontos megállapítása lehet, hogy arra a kérdésre, hogy milyen munkarend lenne az egyén számára az ideális,

az összes korosztályban 60 és 80% között volt a rugalmas munkarendre szavazók száma.

luke-chesser-1721

A kitöltők 56%-a gondolkozik azon jelenleg, hogy munkahelyet váltson.

Az erre a kérdésre igennel válaszolók száma minden korosztályban 45% feletti volt, a leginkább az 51-60 és 60 év felettieket, a legkevésbé a 31-40 éves korosztályt feszíti ez. A felmérésből kiderült, hogy számukra (ha összességében, és nem generációkra bontva nézzük) a három legfontosabb szempont a munkahelyváltásnál (fontossági sorrendben) a versenyképes fizetés, a csapatszellem (kollégák támogatása), és a szakmai fejlődési lehetőség. A „büszkeség, hogy egy bizonyos cégnél dolgozom” a legfontosabb az 51-60 éves korosztály számára, és a legkevésbé fontos szempont a 60 felettiek számára.

A családbarát munkahely

a 20-30 éveseknek volt a legkevésbé fontos, a felsővezetés elérhetősége pedig a 41-50 éves korosztálynak volt a legkevésbé fontos szempont egy esetleges munkahely váltás esetén. Nem meglepő módon a 20-30 éves korosztály az, amely az egészségmegőrzés, a stresszkezelési lehetőségek (edzőtermi belépő, masszázs, relaxációs lehetőségek munka közben), az ösztönző rendszer (cafeteria, prémium, üdülési csekk, egyéb juttatások), a karrier lehetőség, és a szakmai fejlődési lehetőség a legfontosabb szempontnak értékeli.

A 31-40 éves korosztály tartja a legfontosabbnak a versenyképes fizetést,

a csapatszellemet, a kollégák támogatását és a munkahely családbarát jellegét. A 41-50 éves korosztály pedig a hosszú távon megbízható, biztos munkahelyet, és az önállóság lehetőségét értékeli a legnagyobbra. Az 51-60 éves korosztálynak a legfontosabb a munkahelyváltásnál a fentebb már említett büszkeség mellett a jól működő információáramlás, a cégen belüli transzparencia, a támogatás (coaching) a menedzser részéről, a jövőbeli munkáltató szervezeti felépítése és a felsővezetés elérhetősége. A 60 év felettiek leginkább az önállóságra hajtanak.

A felmérés végén a válaszadók kifejthették véleményüket.

Arra a kérdésre, hogy mitől érzik értékesnek munkájukat, leginkább a vezetői visszajelzéseket, a cégeredmények alakulását, és a fizetés(emelést) említették. Egy másik kérdésnél az otthoni munkavégzés mellett érvelt a többség, de sokan azt is megjegyezték, hogy vannak hátrányai.

Oszd meg!