Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

fotó: Sebestyén László

Felemásan alakult 2020, de szeptemberre felpörgött a lakáshitelpiac

Pörgősen alakultak a piaci lakáshitelek szeptemberben: 91,4 milliárd forintot tett ki az új lakáshitelek szerződéses értéke, ami a legmagasabb havi összeg az idén, és több mint 20 százalékos emelkedést jelent tavaly szeptemberhez képest. 2020 viszont felemásra sikerült összességében.

Élénkülés jelei látszódnak a legfrissebb lakáshitelpiaci adatokból, derül ki a Money.hu legfrissebb, hivatalos MNB-adatokat bemutató összefoglalójából. Az év első kilenc hónapjában az új lakáshitel-szerződések összege 688,2 milliárd forintot tett ki, ez 1 százalékkal haladja meg az előző év azonos időszakában elért szintet. Ez változást jelent az év első nyolc hónapjához képest, amikor még éves szinten 1 százalékos volt a mínusz. Az adatok alapján a piaci alapú és államilag támogatott új lakáshitelek felemásan szerepeltek az év első kilenc hónapjában és szeptemberben is.

Az új lakáshitelek első kilenchavi 688 milliárd forintos összegéből 112 milliárdot adtak az államilag támogatottak, ez 49 százalékos növekedést jelent éves szinten. A bővülés pedig elsősorban a támogatott hitelek tavaly júliusi bővítésének köszönhető: akkor indult el a falusi csok és azóta a kétgyermekesek is igényelhetik a 10 millió forintos kedvezményes lakáshitelt használtlakás-vásárlásra.

A piaci alapú új lakáshiteleknél azonban az összeg 4 százalékkal, közel 572 milliárd forintra esett vissza ugyanezen időszakban. A kilenchavi adatokkal ellentétben szeptemberben a piaci alapú hitelek belehúztak, a szerződéses összegük megközelítette a 77 milliárd forintot, ami 26 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

Hasonló tempójú növekedésre nem volt példa az év korábbi hónapjaiban, sőt, a járvány első hullámában, a tavaszi hónapokban két számjegyű visszaesést mutattak a piaci alapú lakáshitelek.

Velük ellentétben az államilag támogatott új lakáshitelek összege szeptemberben mindössze 2 százalékkal, 14 milliárdra nőtt.

Németh-Simkó Judit, a Money.hu kommunikációs vezetője szerint az egyelőre kérdéses, hogy az új lakáshitelek piacán látható szeptemberi élénkülés mennyire lesz tartós. A járvány második hulláma épp szeptember végén ütött be, ami fokozhatja a bizonytalanságot, ez pedig a hitelfelvételi kedvet is negatívan befolyásolhatja. Emellett az állami lakástámogatási rendszer várható bővítéséről szóló tervek (többek között a kedvezményes lakásépítési áfa ismételt bevezetése, az államilag támogatott lakásfelújítási program) miatt a lakáshitelesek egy része várhatóan kivár.

A Money.hu szakértői azt javasolják, hogy mindenki csak alapos mérlegelés és hosszú távon is biztos jövedelem mellett vegyen fel lakáshitelt vagy személyi kölcsönt. Az alacsony kamatkörnyezet miatt jelenleg viszonylag olcsón lehet igényelni lakossági hiteleket, de érdemes a hitelfelvétel előtt alaposan felmérni a piaci kínálatot. Egy-egy piaci alapú lakáshitel esetében a teljes visszafizetendő összegben akár milliós eltérések is lehetnek a bankok ajánlatai között.

Borítókép: Sebestyén László

 

“Minél messzebbre nézel hátra, annál messzebbre látsz előre.”

Winston Churchill