Brina Blum / Unsplash
Pénz

Ezeket érdemes tudni a babaváró hitelekről a veszélyhelyzet alatt

Forbes
2020. május 15. 3 perc olvasás

Márciusban 61,4 milliárd forint összegű babaváró hitelt vettek fel, a járvány kirobbanása óta pedig számos könnyítést jelentettek be. Mutatjuk, mire érdemes figyelni.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint márciusban a családok 61,4 milliárd forint új szerződéses összegű babaváró hitelt vettek fel – október óta nem volt ilyen magas az összeg. A járványhelyzet első hónapjában az adatok alapján tehát nem csökkent az igénylési kedv, ráadásul azóta számos könnyítést jelentettek be a folyamatokban. A Duna House Pénzügyek összegyűjtötte a legfontosabbakat, amelyekre minden családnak figyelni érdemes.

Az 5 legfontosabb változás a koronavírus ideje alatt

1.    Elég az egyik fél

A házastársak meghatalmazhatják egymást a babaváró hitel, lakáscélú állami támogatások iránti együttes igénylés mindkettőjük nevében történő benyújtására, valamint minden szükséges jognyilatkozat megtételére,

így például a kismamáknak a jogszabály által meghatározott esetekben egyáltalán nem kell bankba menniük.

2.    Szülés után is igényelhető a babaváró

A veszélyhelyzet időtartama, vagy az annak megszűnését követő legfeljebb 30 napos időszak alatt született gyermek esetén, ha a kölcsönkérelmet legkésőbb a veszélyhelyzet megszűnését követő 60. napon benyújtják, már megszületett gyermekre is igényelhető a támogatás.

3.    Lazábban számít a TB jogviszony folytonossága

A veszélyhelyzet alatt megszűnő TB jogviszony megszakítását nem kell figyelembe venni, azaz akár későbbi igénylés esetén sem számít, ha a mostani járványhelyzetben valaki tartósan munkanélküli lesz és így nem rendezett a társadalombiztosítási jogviszonya.

Feltéve, hogy a veszélyhelyzetet követően a jogszabályban meghatározott időn belül újabb biztosítási jogviszonyt létesít.

4.    Hosszabb bejelentési kötelezettség

A járványhelyzet alatt lejáró bejelentési határidők 30 nappal meghosszabbodnak, ilyenek például a lakcímváltozás, vagy a született gyermek bejelentése. 

5.    A március eleji köztartozásmentesség számít

A feltételt, miszerint az igénylők egyikének sincs az állami adóhatóságnál nyilvántartott köztartozása, a 2020. március 10-én fennálló állapotra kell vizsgálni a veszélyhelyzet időtartama alatt, valamint az annak megszűnését követő 30. napig benyújtott kérelmek esetén.

Fontos, hogy a veszélyhelyzet 2020.03.11-től tartó időszak, amelynek záró időpontjáról még nem rendelkezett a törvényalkotó, de nem szabad összekeverni a fizetési moratórium határidejével és dátumaival. A fenti változásokat az április 23-án hatályba lépett a 144/2020. (IV. 22.) Korm. rendelet tartalmazza, amely a koronavírus veszélyhelyzet miatt a lakáscélú állami támogatásokhoz és babaváró hitelhez speciális eljárásokat tartalmaz.

Borítókép: Bruna Blum / Unsplash