Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

“Passzossal fizetek! – Mutassa az ujját” – jönnek a biometrikus bankkártyák Európába is

A bolgár UniCredit Bulbankkal közösen mutatta be a Mastercard az új típusú, biometrikus kártyatesztek eredményeit. Az új megoldás a chipes technológiát az ujjlenyomattal ötvözi – az azonosítás így még kényelmesebb és biztonságosabb lesz, ígérik. 

Először nézzük meg gyorsan, hogyan is működik az új technológia. A kártyabirtokosnak regisztrálnia kell a saját pénzintézeténél, ahol

az ujjlenyomatát a regisztráció során egy titkosított digitális sablonná konvertálják át, melyet a kártyán tárolnak.

Ezt követően a kártya a világ bármely EMV típusú termináljánál (vagyis bolti bankkártya-leolvasójánál) használható lesz.

Dél-Afrika után Bulgária a második ország, ahol a Mastercard ezt az innovatív technológiát tesztelte. A résztvevőket arra kérték, hogy osszák meg tapasztalataikat a technológiáról, és arról, mennyire volt könnyű a használata. A cég a következő eredményeket közölte, a tesztelők:

  • 93%-a kényelmesebbnek találta a biometrikus kártya használatát a hagyományos PIN-kódos fizetéshez képest;
  • 95%-a ezt a technológiát biztonságosabbnak találta, mint a sima chipes kártyát;
  • több mint 90%-a nagy valószínűséggel hozzáadná a biometrikus funkciót jelenlegi kártyájához.

Az eredmények arra is rámutattak, hogy ezt az új kártyatípust szupermarketekben, éttermekben és kávézókban, kiskereskedéseknél valamint benzinkutaknál használnák leggyakrabban. A megkérdezettek nagy többsége a biometrikus kártyát az egyérintéses funkcióval is szívesen használná.

mastercard_biometrics-1_3

 

Az ilyen típusú innovációra – és az ezzel járó kényelemre – fogékonyak a magyar bankkártya-tulajdonosok is, legalább is erre következtethetünk abból, hogy az MNB 2016-os adatai szerint itthon minden második bankkártya értintéses (vagyis PayPass). Biometrikus azonosításra ezeknél is szükség lehet, hiszen jelenleg 5000 forintos összeghatárig nem kér azonosítást  a legtöbb ilyen kártya, utána be kell pötyögnünk a PIN kódunkat. A környező országokhoz képest amúgy Magyarországon kifejezetten elterjedt a PayPass, így kíváncsian várjuk, az ujjlenyomat-azonosítás is hasonló utat jár-e be.

 

Oszd meg!