Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Ennyibe kerül fenntartani egy medencés családi házat – megéri a beruházás?

A luxusingatlanoknál már elvárás, az se számít, ha pár percre van természetes strand. A rezsiköltségek viszont gyorsan elszállnak.

A kánikulára való tekintettel medencés körképet készített az ingatlanpiacon a Duna House, és megnézte, milyen hatással lehet az ingatlan értékére, mennyivel dobja meg a rezsiköltségeket egy medence.

Az átlagos vagy jól felszerelt házak esetében a legtöbb esetben nem épített medencékkel találkozhatnak a vevők. A fémvázas vagy merevfalú medencéknek jóval kisebb a kezdeti költsége, gyorsabban és olcsóbban telepíthető, össze is lehet csomagolni és elvinni a költözéssel. Éppen ezért gyakran az ilyen medencék nem is részei az adásvételnek, és az ingatlan árát sem befolyásolják különösebben.

Aki ilyen medencét tervez, az 50 és 400 ezer forintos beruházással számolhat, a fenntartásnál az évente minimum egyszeri vízfeltöltéssel és vegyszerköltséggel kalkuláljon.

Könnyebb eladni, de fenn is kell tartani

Az épített medencék már az árban is meglátszanak – bár a lakóingatlan és a telek nagysága a legfontosabb ármeghatározó tényező ilyenkor is. De ha nem is lehet drágábban eladni ettől még az ingatlant, az eladást nagyban megkönnyítheti a Duna House szerint. A beruházás a pár százezer forinttól kezdődik, a milliós nagyságrendet is elérheti, de a fenntartás sem olcsó mulatság.

Az éves működési költség egy kültéri medencénél 80-100 ezer forint körül alakulhat, a beltéri fűtött medencénél akár fél millió forint is elmehet rezsire.

A költségek legnagyobb részét a fűtés és az áram díja jelenti, plusz a vízhasználat és a vegyszerek.

A luxuskategóriában alapelvárás

A prémium szegmensben már alapvető elvárás a medence vagy jakuzzi, legyen az a kertben, teraszon, vagy az épületen belül. Ennek a vevőkörnek nem megterhelő a fenntartás többletköltség a rezsiben, a rendszeres tisztítást is erre szakosodott cégek végzik havi pár tízezer forintért.

Még a Balaton környékén is érezhető az érdeklődés növekedése az ilyen ingatlanok iránt, ahol tíz percre van a tó. “Az intim szféra nyújtotta előnyök fontosak ennek a vevőkörnek” – magyarázza Mácsainé Tischner Henriett, a Duna House Prime luxusingatlanokkal foglalkozó értékesítője – ” a tó körül különösen kedvelt a panorámás, medencés kategóriában a balatongyöröki Becehegy, illetve Tihany térsége.”

Fotó: Anna Demianenko // Unsplash

Oszd meg!