Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Edgeplorer / 123RF

Elmaradó juttatások: mire számíthatunk év végén?

2020-ban a cafeteria piacát is átírja a koronavírus-járvány. Az Erzsébet-utalvány megszűnt, de Nemzeti Utalvány néven új szereplő is érkezett, míg a jogszabályváltozásoknak köszönhetően kedvezőbbé vált a SZÉP kártya adózása.

A Cafeteria Trend 2019-es kutatása szerint a magyar cégek béren kívüli juttatásokra szánt keretösszege évente átlagosan nettó 270 ezer forint. A lehetséges juttatási formák közé tartozik többek között az önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás, az egészségpénztári, önsegélyező pénztári hozzájárulás, a Széchenyi Pihenőkártya (SZÉP-kártya), a kulturális- vagy sportbelépő, de az óvodai, bölcsődei ellátás is – derül ki a Nestcom közleményéből.

A hagyományos év végi céges bulik, vacsorák idén valószínűleg elmaradnak. Helyettük, ha a cégek helyzete lehetővé teszi, akár béren kívüli juttatást is kaphatnak a munkavállalók.

A koronavírus-járvány tavaszi hulláma idején a munkaadók egy jelentős része visszatartotta a rendszeres juttatások kifizetését. Azok a cégek, akik márciusban még osztottak rendszeres juttatást, 23 százalék ezt júniusban már nem tette meg. A nyár folyamán, ahogyan normalizálódott a helyzet, a cégek jelentős része újraindította, vagy akár visszamenőleg is kifizette a juttatásokat.

Új szabályok és egy új szereplő

A kormány gazdaságvédelmi akciótervének részeként a cafeteria-szabályok is változtak. Az április 21-én megjelent rendelet megemelte a lehetséges keretösszegeket, a versenyszférában évi 450 ezerről 800 ezer forintra, a közszférában 200 ezerről 400 ezer forintra. Emellett általánosan 2 százalékkal csökkentette a szociális hozzájárulási adó mértékét. A SZÉP-Kártya 2020. december 31-ig szociális hozzájárulási adó nélkül igényelhető.

A SZÉP-kártya részesedése a cafeteria összértékén belül kutatások szerint már most is több mint 60 százalék, de a felhasználása kötött. A vendéglátás, szállás, és szabadidő alszámla nem fed le minden munkavállalói igényt.

A Magyar Utalvány Zrt. a juttatási piacról 2019 végén kivonult Erzsébet-utalvány helyét kívánja betölteni a Nemzeti Utalvánnyal, ami annak ellenére, hogy a legtöbb szolgáltató a kártyás megoldások felé törekszik papír alapon jelenik meg. Arra számítanak, hogy ez majd gyorsabb és tényleges költésre ösztönzi a fogyasztókat, és nem a megtakarításra vagy későbbi felhasználásra.

A csekély értékű ajándék juttatásként való kifizetése a bérnél jóval kedvezőbb a cégek számára. Mindössze 35,99 százalékos adó terheli, ami komoly költségmegtakarítást jelent a munkáltatóknak.

A juttatás készpénzre nem váltható utalvány vagy utalványkártya formájában fizethető ki a munkavállalóknak, illetve közvetlen hozzátartozóiknak, évente egyszer a minimálbér 10 százalékáig. Idén 16 100 forintig.

Fotó: Edgeplorer / 123RF

Oszd meg!

Arra fókuszálunk, hogy mi az emberek természetes erőssége, és a vezetőségi időnket arra szánjuk, hogy megpróbálunk lehetőséget találni nekik, hogy minden nap használhassák ezeket az erősségeiket.

Sheryl Sandberg, a Facebook ügyvezető igazgatója