Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kemény időszak előtt a leendő egyetemisták: járványgörbe le, bérleti díjak fel

Az egyetemet kezdő diákok most keresnek albérletet, a járvány visszahúzódása pedig húzza magával az árakat is – felfelé.

A járványhatás visszahúzódásával a folytatódik az élénkülés az albérletpiacon, amely most kanyarodik rá a nyári főszezonra, amikor a diákok egy része a szeptemberi iskolakezdéshez keres magának lakást – áll az Ingatlan.com friss elemzésében, amelyből a KSH-Ingatlan.com lakbérindexének májusi eredményei mellett kiderül az is, hogy június végén Budapesten, a megyeszékhelyeken és a kisebb városokban mennyiért kínálták a kiadó lakásokat.

Havi összevetésben a májust is áremelkedéssel zárta az országos albérletpiac a KSH-Ingatlan.com lakbérindexe szerint.

Egy hónap alatt 1 százalékkal nőttek az országos átlagos bérleti díjak, ez lassulást jelent áprilishoz képest, amikor 1,3 százalékos drágulást ment végbe az egy hónappal korábbihoz képest.

Budapesten szintén mérséklődött a drágulás üteme, májusban – áprilissal összevetve – 1,1 százalékkal voltak magasabbak az átlagos bérleti díjak az egy hónappal korábbi 1,3 százalékos többlettel szemben.

„Éves összevetésben még mindig a negatív tartományban van a lakbérindex országosan 2 százalékkal, ami leginkább a fővárosban tapasztalt bérletidíj-csökkenésnek köszönhető. Tavaly június végi 150 ezres budapesti átlagos lakbérszinthez képest most 140 ezer forintos az átlagos albérletár a fővárosban, ami 9 százalékkal alacsonyabb mint egy évvel ezelőtt – mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Balogh László, az Ingatlan.com vezető szakértője. Fotó: Sebestyén László

Szezon előtt, kivételes helyzetben

Az Ingatlan.com adatai szerint

január és június közepe között a kiadó lakások iránti érdeklődések alapján ötéves rekord született, 2016 óta nem volt a mostani hasonló kereslet.

Közben a kínálat is csúcsközelben van.

„Békeidőben, vagyis koronavírus-járvány mentes időszakban, sosem volt még ilyen széles a kínálat júniusban. Igaz, tavaly a mostaninál több kiadó lakásból lehetett válogatni, de akkor a járványhatás torzította az összképet. Egyrészt rengeteg, korábban turistáknak rövid távra kínált lakás került a piacra, emellett a diákok kereslete is visszafogottabb volt az online, illetve hibrid oktatás miatt” – mutatta be a piaci helyzetet Balogh László.

A budapesti piacon segíti a kiadó lakást kereső diákokat, hogy a fővárosi piacon a járvány előtti évekkel ellentétben az airbnb-s ingatlanok kínálatot elszívó ereje még nem érezhető, mert a külföldi turisták még nem tértek vissza.

A fővárosban 6 ezerre csökkent az airbnb-s lakások száma, ami 70 százalékkal marad el a 16 ezres csúcstól, a 10 ezer eltűnt lakás pedig átállt a másik oldalra, azaz a hosszú távra – jellemzően diákoknak – kiadandó kínálatban jelent meg.

Az átlagos budapesti bérleti díj a budapesti kínálati piacon június végén 140 ezer forint volt. A legolcsóbb kerületek közé tartozott a X., a XX., a XXI. és a XXIII., ezeket a városrészeket egyaránt 120 ezer forintos havi bérleti díj jellemezte. A másik véglet a II. és az V. kerület, ahol 180 ezer forint volt az átlagdíj.

A Budapesten kívüli piacot nézve kiderül, hogy az egyetemi városok közül Debrecenben, Győrben és Szegeden egyaránt 110 ezer, Pécsen pedig 100 ezer forintos áron kínálták kiadásra az ingatlanokat.

Oszd meg!