Fotó: Részlet az Ékszer TV című műsorból.
Pénz

Diana hercegnő gyűrűjét hirdették eladásra a tv-ben, brutális bírság lett a vége

Forbes
2020. szeptember 28. 2 perc olvasás

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) tisztességtelennek találta az Ékszer TV értékesítési gyakorlatát. 480 millió forintos bírságot szabott ki a műsor gyártójára.

Több hatósági eljárás is indult korábban az Ékszer TV ellen. Valójában egy műsorról van szó, ami leginkább kábeltelevíziókon lehetett eddig látni, általában a kevésbé nézett sávokba gyártottak olyan műsorokat, amiben ékszereket és különböző termékeket árultak a nézőknek, a felkínált portékákat telefonon keresztül lehetett megrendelni. Az ATV épp a hónap elején jelentette be, hogy megszünteti a műsor sugárzását.

A televíziós műsor jelentős, akár 80-90 százalékos kedvezménnyel hirdetett telefonon keresztül megrendelhető ékszereket. A műsor üzemeltetője agresszív kereskedelmi gyakorlatot tanúsított, amikor azonnali vásárlásra akarta ösztönözni a fogyasztókat azzal, hogy

valótlanul azt állította, hogy a bemutatott ékszerek csak nagyon korlátozott ideig és mennyiségben állnak rendelkezésre a reklámozott, kedvező áron

– derül ki a GVH szerkesztőségünkhöz eljutatott közleményéből.

Az Ékszer TV a kedvezményes árakat fiktív, korábban sosem alkalmazott és piaci árszínvonalnak sem tekinthető alapárakhoz viszonyította, és az ékszerek tulajdonságaival kapcsolatban nem bizonyított állításokkal tévesztette meg a fogyasztókat. Például hirdettek ékszereket „a Pápa áldásával” vagy „Diana hercegnő eljegyzési gyűrűjét” is.

Jól menő tévés üzlet

A műsort működtető Emporia Style Kft. a 480 millió forintos bírságon túl vállalta, hogy olyan belső eljárásrendet vezetnek be, amivel elkerülhetőek a jövőbeni, hasonló jogsértések. A társaságnak és magának az Ékszer TV-nek is számos ügye volt már a magyar hatóságokkal. Ehhez képest a cégnek igencsak jól megy. Több mint 100 alkalmazottja van jelenleg is, 2019-es árbevétele 7,5 milliárd forint volt, adózott eredménye pedig 545 millió forint volt (a megelőző két évben rendre 6 milliárd felett volt a cég forgalma, 2017-ben félmilliárdos veszteséggel, tavaly 600 millió forint feletti profittal zártak).

A jóideje kétes gyakorlatot folytató cég tulajdonosa jelenleg a ciprusi Jetzoom Holdings, a Bisnode céginformációs adatbázisa szerint a ciprusi tulajdonos előtt az Ezo TV-ről és más jós- illetve betelefonálós műsorok gyártójaként is ismert Törőcsik Jenő és Faragó Tibor volt érdekelt a társaságban.

Borítókép: Részlet az Ékszer TV című műsorból.