Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Dagad a fintech és tarol a y-generáció: ezek 2019 legértékesebb amerikai cégei

1700 ügylet lebonyolítása összesen 40 milliárd dollár értékben – a 2018-as év boldogan telt a fintech világ szereplőinek, hiszen rohamosan dagadt a piac, és ez őket is gazdagabbá tette. A legértékesebb amerikai cégek dobogós alapítóinak átlagéletkora alig 32 év.

Dagad a fintech piac, ha csak az Egyesült Államokat vesszük számításba, tavaly akkor is 12,4 milliárd dollárt számolhatunk össze: ennyit kalapoztak össze fundingokon a cégek, 43 százalékkal többet, mint 2017-ben – a CB Insights szerint. Minderre jött még rá a korábbihoz képest 30 százalékkal nagyobb kockázatitőke-befektetési arány. A fintech cégeknek pedig nagy szükségük van ezekre a pénzekre, a Brex számításai szerint az ilyen startupok tőkeigénye két-háromszorosa lehet más induló vállalkozásokénak, például a szabályozási akadályok miatt. Az amerikai Forbes felbecsülte, mindezek alapján az amerikai piacon melyek 2019 legértékesebb, magánkézben lévő, kockázatitőkét kapott fintech cégei.

1. Stripe, 22,5 milliárd USD

Eredetileg azért indult, hogy kisebb webshopok pénzmozgásait támogassa, ma mégis olyan gigászokat szolgál ki, mint a Microsoft és az Amazon. Tavaly három nagy újítást is bejelentett: bank- és hitelkártya-kibocsátó technológia, értékesítési szoftver és számlázási platform előfizetéses vállalkozások számára.

Az alapítók? A 28 és 30 éves Collison testvérek, akik az MIT-t és a Harvardot hagyták ott, hogy inkább céget alapítsanak.

2. Coinbase, 8 milliárd USD

Bitcoin pénztárcának és kiskereskedelembe szánt pénzváltónak indult, mára a világ legnagyobbjává nőtte ki magát 25 millió felhasználójával. Tavaly felvásárolta az Earn.com-ot is. Az alapító-ügyvezető a 36 éves, mára milliárdos Brian Armstrong.

3. Robinhood, 5,6 milliárd USD

Mobilappja lehetővé teszi, hogy felhasználói befektessenek a tőzsdén jelenlévő vállalatokba és alapokba, méghozzá jutalék nélkül. A haszon a felhasználók pénzének kamataiból és a fedezeti hitelezésből származik. Prémium szolgásaik bevezetése után idén új készpénz-menedzsment programot is indítanak.

Az alapító-CEO-k a második genereációs amerikai Baiju Bhatt (34) és a bolgár Vlad Tenev (32).

4. Ripple, 5 milliárd USD

A blockchain alapú háló célja a SWIFT bankok közötti üzenetküldő platform kiváltása. Egyes szolgáltatásai a vállalatok határontúli kifezetéseiben segítenek a Ripple saját kriptovalutája, az XRP segítségével.

Alapítók: Jed McCaleb (43); Chris Larsen (58); és Arthur Britto. CEO: Brad Garlinghouse, a korábbi AOL-vezér (48).

5. SoFi, 4,4 milliárd USD

Diákhiteleket refinanszírozó vállalkozásnak szánták még 2011-ben, később belépett a gazdag Y-generációsokat kiszolgáló egyéb piacokra is: ma már jelzálogot, befektetési tanácsadást, életbiztosítást is bonyolít.

A vezérigazgató a korábbi Twitter ügyvezető Anthony Noto (50).

6. Credit Karma, 4 milliárd USD

Több mint 85 millió tagjának az ingyenes szolgáltatások egyre szélesebb tárházát kínálja: hitelminősítések, adóelőkészítő szoftverek, segítséget nyújtanak a hitelekkel kapcsolatos jelentések hibáinak kiküszöbölésében, a bankszámlák kezelésében. A cég haszna akkor keletkezik, ha a felhasználó ráharap a személyére szabott ajánlatokra.

Az alapítók: ügyvezető a 43 éves Kenneth Lin, pénzügyi igazgató a 45 éves Nichole Mustard (a lista eddigi egyetlen női szereplője), műszaki igazgató a 37 éves Ryan Graciano.

7. Circle, 3 milliárd USD

Kriptovaluta-kereskedést, befektetéseket és kifizetéseket bonyolít. Jelenleg kriptovaluta-kereskedést, befektetéseket és kifizetéseket bonyolít. Tavaly októberben összeállt a Coinbase-zel, hogy kidobja a stabilnak szánt USDC-t, amely mögött az Ethereum blockchain technológiája és amerikai dollárok állnak.

Az alapító-vezető az a Jeremy Allaire (47), akihez Brightcove online videóplatform is kötődik.

8. Plaid, 2,6 milliárd USD

A kifizetési appokat (pl. Venmo) és a személyes pénzügyeket bonyolító site-okat (pl. Betterment) köti össze a felhasználói bankfiókjával. Jelenleg 10 ezer bankkal.

Alapítók: CEO a 31 éves Zach Perret, aki két évvel az egyetem befejezése után alapította a céget, valamint társa és a technológiai vezető, a 29 éves William Hockey.

9. (megosztva) Zenefits, Gusto, Avant, 2 milliárd USD

megosztva a 9. helyen áll 2 milliárd dollárral a kisvállalkozásoknak szánt Zenefits, és azonos értékkel szerepel a listán a Gusto, amely szintén felhőalapú, szintén kisebb cégeket céloz, hasonló szolgáltatásokkal. Ugyanide hasonló értékkel az Avant fért még fel, a hatéves cég instant online kölcsönöket kínál 2 ezertől 35 ezer dollárig terjedő összegben.

Az amerikai Forbes 50 leginnovatívabb fintech céget rangsoroló listája itt érhető el.

Idén is összeállítjuk a 30 sikeres magyar 30 alatt listánkat, te is lehetsz jelölt!

Oszd meg!