fotó: ingatlan.com
Fotó: fotó: ingatlan.com
Pénz

Csúcsra ugrott a bérelhető nyaralók iránti kereslet, az árakat is húzza

Forbes
2020. augusztus 12. 5 perc olvasás

A járvány logikus hatásaként júniusban és júliusban nagyon meglódult a hosszabb távra kivehető tóparti nyaralók piaca. Ez az árakat is húzza, de egy többfős családnak értelmes alternatíva lehet a hotelárakhoz képest.  

Az Ingatlan.com legfrissebb elemzése a Balaton és a Velencei-tó környékén kiadott nyaralók piacát vizsgálta alaposabban, a főbb megállapítások a következők:

  • Lényegében „betörtek” az albérletpiacra a nyaralók az idén: a Balaton és a Velencei-tó közelében lévő kiadó házak és nyaralók iránti kereslet az év első négy hónapjában alig tért el a tavalyitól, ám májusban és júniusban már 70, illetve 50 százalékkal nőtt. 
  • A Balatonnál az északi parton lévő kiadó ingatlanokért júniusban és júliusban átlagosan 250 és 240 ezer forintot kellett adni egy hónapra, a déli parton lévőkért pedig 200-220 ezer forintot. 
  • A koronavírus-járvány következtében felértékelődő tóparti szálláshelyek miatt a jövőben még tovább növekedhet a hosszabb távú, 1-2 vagy akár 3 hónapra bérelhető nyaralók iránti kereslet. 
A legtöbben a Balaton déli partján keresgéltek

Erőteljesen nőtt a kereslet a Balaton és a Velencei-tó mellett lévő kiadó, hosszabb távra, azaz legalább egy-két hónapra kivehető nyaralók, házak iránti kereslet.

A bérleti díjak pedig a nyári hónapokban a balatoni településeken havi 200 ezer forint felett mozognak

– derül ki a Forbes-nak küldött legújabb összefoglalóból, amely több tízezer érdeklődés és a kínálat alapján mutatja be a hosszabb távon bérelhető tóparti ingatlanok piacát. 

Alternatív megoldás – mennyiért?

„A kijárási korlátozások májusi enyhítése után gyakorlatilag berobbant ez a piac. A kiadó nyaralók, házak iránt érdeklődők száma májusban 70 százalékkal, júniusban 50 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Az első néhány hónapban ugyanakkor még nem volt komolyabb növekedés éves szinten” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette:

„A többletkereslethez hozzájárult, hogy sokan a járvány miatt külföldi célpont helyett belföldi településeket kerestek. Egy 3-4 fős család vagy baráti társaság számára a panziók és hotelek egy-két heti szállásdíjához képest nem sokkal jelent nagyobb kiadást egy nyaraló egész hónapra történő kibérlése.”

A Balaton északi partján – Veszprém megyében – lévő településeken a kiadó nyaralók, házak havi bérleti díja júniusban átlagban 250 ezer forint volt, júliusban pedig 240 ezer forintot tett ki. A Zala megyei ingatlanok olcsóbban, havonta 100 ezer forintos bérleti díjjal szerepelnek az idei nyári kínálatban. A déli parti – Somogy megyei – tóparti településeken júniusban havi 200 ezerért voltak elérhetőek, júliusban viszont már 220 ezer forintot kellett fizetni egy hónapra a szóban forgó ingatlanokért. 

A Velencei-tó partján található gárdonyi ingatlanok átlagos havi bérleti díja idén júniusban 130 ezer forint volt, majd júliusban már 215 ezer forintot tett ki. A Velence településen lévő nyaralótulajdonosok 145 ezer, illetve 180 ezer forintot kértek. 

Érdemes korán kapcsolni

Balogh László elmondta: „Az ingatlanpiacon, így a nyaralóknál is bizonytalanságot okoznak a koronavírus-járvány hatásai, egyelőre pontos előrejelzéseket nehéz adni erre a szegmensre, akár az árak, akár a kereslet tekintetében. A legfrissebb adatok alapján az viszont látszik, hogy érdemes korán kapcsolni, mert a nyár előtti hónapokban olcsóbban lehet bérelni ingatlanokat. Emellett elképzelhető, hogy a nyaralók is felkerülnek az albérletpiaci térképre.”

A szakember szerint ugyanis a következő időszakban többen lehetnek, akik a tóparti ingatlanok drágulása miatt nem szeretnének feltétlenül nyaralót vagy házat vásárolni. Mivel sokan nyaralási célpontként tekintenek a Balatonra és a Velencei-tóra, és egyre szélesebb körben jelent megoldást távmunka, ezért a középtávra bérelhető nyaralók iránt is nőtt az érdeklődések száma.

Érdemes összevetni a hotelárakkal, több hétre, nagyobb családnak

A szálláshelyek ára pedig a kereslet élénkülése miatt emelkedhet, akár olyan szintre, hogy jobban megéri néhány hónapra kibérelni egy tóparti ingatlant. Sőt, jó előre – akár hónapokkal vagy akár egy évvel korábban – történő foglalás esetén 1-2 hónapra ki lehet venni egy-egy ingatlant relatív alacsony áron.

Ugyan korai lenne arról beszélni, hogy a hosszú távú nyaralóbérlés látványos trenddé vált volna, de a következő években mindenképpen erősödés jöhet ezen a téren is. 

Borítókép: Balatonszemesi nyaraló (Fotó: Ingatlan.com)