Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Csányi barátja újabb tőzsdei cégbe vásárolt be – újabb nagy sztori a tőzsdén?

Ádámosi György több mint 20 százalékos szavazati jogot szerzett a Plotinus Nyrt.-ben AGY69 AG nevű, svájci székhelyű cégén keresztül. A napi.hu információi szerint hasonló tervei lehetnek az új szerzeménnyel, mint az Alterával és az Appeninnel voltak. 

A BÉT honlapján csütörtökön tette közzé a Plotinus Nyrt., hogy az AGY69 AG összesen 6370 részvény tulajdonosa lett. Ez ugyan a teljes alaptőkének csak az 1,22 százaléka, ám mivel a Plotinus a saját részvényei többségét, 490 ezer darabot visszavásárolt, ezekkel pedig a közgyűlésen nem lehet szavazni, az 1,22 százalékos pakett 20,3 százalékos szavazati jogot jelent Ádámosi György cégének.

Ifjabb Ádámosit Csányi Sándor OTP-vezér régi barátjaként tartják számon, és korábban az Appeninnben volt részesedése, ám azt eladta Mészáros Lőrinc Konzum-csoportjának. Az Alterából pedig úgy szállt ki, hogy a Wallisnak adta tovább a részvényeit – a cég azóta nevet váltott, Veres Tibor autós cégeit apportálják bele. 

Megvan a döntés: így hívják a magyar topmilliárdos új tőzsdei cégét

A Plotinus 2011 februárjában került a BÉT-re, eredetileg vagyonkezeléssel, főleg értékpapírokkal foglalkozott, majd a portfólióját reálgazdasági befektetésekkel egészítette ki. Tavaly, egy meghiűsult tőzsdei kivezetés után a reálbefektetéseket kivitték a tőzsdei cégből, a Plotinus Invest Vagyonkezelő Zrt.-be szervezték ki, amelyet eladtak. A már csupán pénzügyi eszközöket kezelő Plotinusból a korábbi nagyobb tulajdonosok tavaly az év vége felé fokozatosan kiszálltak. Decemberben látható volt, hogy más is szemet vetett a társaságra, amelynek árfolyama a korábbi 6-6,5 ezer forint közötti szintről 10 ezer forintig emelkedett. Ahogy arról korábban írtunk, a tavalyi év utolsó hónapjában a kisebb papírok közül a Plotinus volt a sztár.

Profitot realizálhattak a leggazdagabb magyar befektetői

Sok múlik majd a január 23-ára összehívott rendkívüli közgyűlésen, amelyen egyebek mellett új igazgatósági tagokat is választ a cég. A napirendi pontok alapján tudható már, hogy a kulcspozíciókba olyan személyek kerülnek, akik korábban az Alterában és az Appeninnben is vezetők voltak, amíg Ádámosiék házon belül voltak. A cég székhelyét is megváltoztatják, az Altera korábbi címére “költözik” a társaság. A leglátványosabb változás a névváltás lesz, a papír Alpinvex néven forog majd tovább – erről is a közgyűlésen döntenek majd.

A közgyűlési előterjesztések nyilvánosságra kerülése után tovább emelkedett az árfolyam, 20 százalékos limit mellett, egészen 12 300 forintig. Ez történelmi rekord.

A Plotinus árfolyam az eémúlt 5 napban. Forrás: BÉT, 2019. január 4.

Oszd meg!