Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Csányi: 5000 milliárdot húztak ki a magyar banktulajdonosok zsebéből

Előadást tartott az OTP-vezér a magyar bankszektor elmúlt 30 évéről – keményen kritizálta a jegybank korábbi vezetését és a 2002 és 2008 közötti gazdaságpolitikát. 

Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója arról beszélt a Magyar Bankszövetség megalakulásának 30. évfordulója alkalmából tartott nemzetközi konferencián, hogy van még tér a hitelezés bővülésére, de a bankszektor jövője a digitalizációtól is függ. Kiemelte: az elmúlt 30 év nagy tanulsága, hogy megfelelő szabályozás, kellő óvatosság és megalapozott szaktudás kell ahhoz, hogy a bankrendszer megfelelően, biztonságosan működjön. A bankok szerinte állni tudják majd a versenyt a fintech cégekkel a jövőben, mert nagy hangsúlyt helyeznek a biztonságos működésre, és az ügyfelekkel való közvetlen kapcsolattartásra – írja az MTI tudósítása.

A második leggazdagabb magyar arról is beszélt, hogy az elmúlt 30 évben

a magyarországi bankok tulajdonosai mintegy 5000 milliárd forintot vesztettek befektetésükön a nemzetközi sztenderdek alapján elvárhatóhoz képest, ebből a pénzintézeti szektort terhelő speciális adók 2400 milliárdot jelentettek.

A tulajdonosok jóval kevesebb osztalékot vettek ki a bankokból, mint amennyi tőkeemelést végrehajtottak. Évekig a hitel nélküli növekedés időszakát éltük, amiből a Növekedési Hitelprogram és a CSOK segített kikerülni.

Csányi Sándor élesen kritizálta a 2002 és 2008 közötti gazdaságpolitikát az elhibázott lakossági devizahitelezés bevezetéséért, amelynek engedélyezéséért, elterjedéséért a bankfelügyeletet és az MNB akkori vezetését hibáztatta.

Oszd meg!