Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Csak készpénzzel lehet fizetni! – meddig maradnak velünk ezek a kiírások?

A bankkártyás fizetések száma az idei év első negyedévében 1754 milliárd forintot tett ki. Ezek száma és összege évek óta meredek emelkedőn van. Jövőre újabb fordulat jöhet: 2021 január 1-től már mindenhol lehet majd bankkártyával fizetni, ahol van online pénztárgép.

A money.hu közleménye alapján a bankkártyás fizetések összege ötéves távlatban több mint 200 százalékkal növekedett, azaz megtriplázódott az összeg.

2020 első negyedévében naponta 2,5 milliószor fizettek a magyarok bankkártyával, összesen 228 millió kártyás fizetés történt. A koronavírus-járvány okozta helyzetben egyre többen választják a kártyát, és az internetes vásárlások forgalma is felfutott, de még mindig sokan ragaszkodnak a készpénzhez.

Az egy készpénzfelvételre jutó összeg tavalyhoz képest 87 ezer forintra emelkedett, ez 13 százalékos növekedést jelent.

Magyarországon a GDP-arányos készpénzállomány nemzetközi szinten is magasnak mondható, meghaladja a 14 százalékot.

A készpénznek még mindig erős a pozíciója a magyar gazdaságban, pedig a fenntartása a készpénzszállítás, -kezelés, a korszerű, nehezen hamisítható bankjegyek gyártása és cseréje miatt nagyon költséges. A kiadásokat tovább növeli, hogy ezeket extra biztonsági feltételek mellett kell végrehajtani.

A jegybank tavalyi adatai szerint az online pénztárgéppel rendelkező elfogadóhelyek alig több mint felénél lehetett kártyával fizetni, a 2021 januártól érvényes bankkártyás fizetésre vonatkozó jogszabály miatt azonban búcsút mondhatnak a magyar vásárlók a kizárólag készpénzt elfogadó helyeknek, aminek köszönhetően jövőre mindenhol lehet majd bankkártyával fizetni, ahol van online pénztárgép, vagyis néhány kivételtől eltekintve a legtöbb üzletben.


 

Megtanulhatsz néhány vállalkozói készséget, de a vállalkozói attitűdöt nem lehet megtanulni.