António Horta-Osório, a Credit Suisse volt elnöke / Fotó: Credit Suisse
rövid hír

Karantén helyett Wimbledonban volt, lemondott a tavaly lovaggá ütött topbankár

Forbes
2022. január 17. 4 perc olvasás

Ironikus módon António Horta-Osóriót épp azért vették fel a Credit Suisse élére, hogy véget vessen a bankóriás botrányokkal tűzdelt időszakának.

Azonnali hatállyal lemond a Credit Suisse globális bankóriás elnöke, miután megszegte a coviddal kapcsolatos karanténszabályokat, adta hírül a BBC. António Horta-Osório kilenc hónapig volt a banknál, most belső vizsgálatot követően távozik a posztról.

A Lloyds Banking Group korábbi vezetője a Credit Suisse-nél történt sorozatos botrányok után csatlakozott a bankhoz.

A többek között a Harvard Business Schoolon és az INSEAD-en végzett bankár még tavaly sértette meg a coviddal kapcsolatos szabályozásokat, többek között azzal, hogy részt vett a wimledoni teniszbajnokság döntőjén, noha az Egyesült Királyság korlátozásai miatt akkor épp karanténban kellett volna lennie.

A bank által kiadott közlemény szerint a portugál–brit bankár sajnálatát fejezi ki, hogy „számos személyes tette nehézséget okozott a banknak, és veszélyeztette, hogy megfelelő módon képviselje az intézetet, mind a külvilág felé, mind a szervezeten belül”. A bankvezért Axel Lehmann igazgatósági tag váltotta fel.

Múlt hónapban a Credit Suisse előzetes vizsgálata arra jutott, hogy Horta-Osório megsértette az akkor érvényben lévő szabályozásokat: a júliusi wimbledoni kiruccanás mellett a svájci szabályok ellen is vétett, amikor november 28-án megérkezett az országba, majd 3 nappal később távozott – a svájci rendelkezések értelmében megérkezése után kötelező lett volna a 10 napos karantén.

2020 februárjában a Credit Suisse akkori vezérigazgatója, Tidjane Thiam az után mondott le, hogy kiderült, a bank kémkedett a vezető alkalmazottak után. Thiam tagadta, hogy tudott volna a kémműveletekről. A botránysorozat része volt az is, hogy a szervezet egyik privátbankára dollármilliókkal rövidítette meg ügyfeleit, amiről a jelek szerint a bank vezetése is tudhatott. Komoly károkat okozott a banknak az is, hogy tavaly márciusban csődöt jelentett a korábban még több milliárd dollárra értékelt Greensill Capital nevű pénzügyi startup, a bank ügyfelei milliárdokat veszítettek rajta.

Simon Jack, a BBC szerkesztője szerint Horta-Osório kérészéletű hivatali idejéből két narratíva rajzolódik ki.

Egyrészt elképzelhető, hogy az történt, amire a fentiek is utalnak: hogy a szabályok megsértése után kivizsgálták a körülményeket, majd felszólították, hogy mondjon le. A bankár szövetségesei azonban kitartanak amellett, hogy a Credit Suisse igazgatótanácsa beérhette volna azzal is, hogy megrovásban részesít az elnököt – úgy gondolják, a svájci bank nem értékelte eléggé Horta-Osório vezetőséget érintő reformjait és a botrányok által megtépázott céges kultúra megújítására tett erőfeszítéseit.

Az azonban mindenképp ironikus, hogy épp az az ember került be ma reggel a hírekbe botrányaival, akik a svájci bank azért hozott be, hogy helyreállítsa a bank megtépázott hírnevét.

Nyilatkozatában Horta-Osório azt mondta, büszke arra, amit a banknál eltöltött rövid idő alatt elértek. George Godber, a Polar Capital nevű alapkezelő ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta a BBC-nek, 9 hónap nem elegendő arra, hogy sok mindent elérjenek.

A bankár 10 évig volt a Lloyds Banking csoport vezérigazgatója, meglepő módon kinevezését rögtön egy két hónapos szabadsággal kezdte, hogy súlyos alvásproblémáit kezeltesse. Előző munkahelyén botrányba keveredett egy házasságon kívüli kapcsolat miatt is.

A bank nem tervezi nyilvánosságra hozni a vizsgálat eredményeit, a közleményben leírtakon túl.

Horta-Osóriót egyébként épp tavaly ütötték lovaggá.

Borítókép: Credit Suisse