Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

C. Ronaldo: 15 év börtön járhat a világ legjobban fizetett sportolójának

15 év börtönt kért Cristiano Ronaldóra a spanyol ügyészség, amiért közel 15 millió euró adót nem fizetett be.

Egyre többször kerülnek az adóhatóság célkeresztjébe top sportolók – főleg Spanyolországban. Az amerikai Forbes sportlistáján Cristiano Ronaldo ül a trónon, 93 millió dollárt, több mint 23 milliárd forintot vihet haza évente, ami után persze adózni kell(ene) még. A spanyol adóhatóság azzal vádolta meg tavaly a 33 éves portugált, hogy

14,8 millió euró, azaz körülbelül 4,6 milliárd forint adót felejtett el befizetni

szponzorációs jövedelmei után 2011 és 2014 között. Emiatt az ügyészség

15 év börtönbüntetést kért Ronaldóra a bíróságon.

10 éve elképzelhetetlen lett volna: focisták keresik a legtöbbet a sportolók közül

A focista ügyvédei tettek egy ajánlatot az adóhatóságnak, hogy 3,8 millió eurót, közel 1,2 milliárd forintot befizetnek az államkasszába, plusz elismerik, hogy hibáztak, cserébe a hatóság visszavonja a feljelentést. A hatóság az ajánlatot egyszerűen lesöpörte az asztalról, a Diario AS nyomozáshoz közeli forrásai az ajánlatot nevetségesnek, elfogadhatatlannak tartják.

A spanyol állami szervek nem csak a portugált vizsgálták, hasonló cipőben jár korábbi csapattársa, a spanyol Xabi Alonso, aki a Liverpoolban, a Real Madridban és a Bayern Münchenben is játszott, majd visszavonult a profi sporttól. Ő az adóhatóság vádja alapján 2 millió eurót (620 millió forintot) felejtett el adózni 2010 és 2012 között, amikor még Madridban játszott. Az ügyészek

az ő esetében 5 év börtönbüntetést kértek, mint ahogy a pénzügyeit menedzselő portugál cég két vezetőjére, Ivan Zaldúára és Ignasi Maestrére,

a börtön mellé pedig még négymillió eurós bírságot. Itt az ügyvédek nem tettek ajánlatot az adóhatóságnak, Alonso kitart ártatlansága mellett.

Nyugtalanító, de nem reménytelen

A spanyol Cadena COPE rádió utánakérdezett Emilio Cortés büntetőjogi professzornál, hogy tisztázza a helyzetet. Cortés szerint technikailag lehetséges, hogy mindketten börtönbe kerüljenek. A időtartamát azonban túlzásnak találja, ezek a jogilag maximálisan kiszabható büntetések. A bíró az ügyszég által kértnél szigorúbb ítéletet nem hozhat,  de az, hogy a lehetséges maximumot kérték, nyugtalanító lehet a két sportolónak.

A professzor szavai ugyanakkor reményt is adhat: úgy tartja, hogy a spanyol adóhatóság elsődleges célja, hogy behajtsa a tartozásukat, nem pedig az, hogy börtönbe kerüljenek, így arra számít, hogy a keménykedés után végül megegyezésre jutnak majd a felek, abban az esetben, ha hajlandók az utolsó centig befizetni az adóhátralékot a focisták. Erre is volt már példa.

A Madrid nagy ellenfelének számító FC Barcelona csillagának, Lionel Messinek is volt komoly adóügye – ő 2007 és 2009 között 4,1 millió eurót nem fizetett be, emiatt három rendbeli adócsalás miatt el is ítélte a bíróság édesapjával együtt. A be nem fizetett összeg egy részét utóbb rendezték, de Messi így is 21 hónapos börtönbüntetést kapott (apja 15 hónapot) – csakhogy Spanyolországban a 2 évet el nem érő büntetési tételek automatikusan felfüggesztésre kerülnek. Hasonló cipőben járt a Barcában Adriano és Mascherano is.

Messi és Ronaldo nemcsak a sportrekordokat döntik sorra és a fizetési listákat vezetik – az elcsalt összegek alapján is ők állnak az élen. Cristiano Ronaldo ügye azonban súlyosabb, nagyságrendekkel nagyobb összeget nem vallott be. Bizonyos, hogy komoly pénzt kell majd visszafizetnie, a kérdés az, hogy ezek után két évnél kevesebb börtönbüntetést kap-e.

Oszd meg!