Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Budapest menő negyedei. Holnap

Nem az a trükkös kérdés, hogy most hol jó lakni Budapesten, hanem az, hogy hol lesznek a város menő foltjai később.

Szerdán megjelent a Forbes Urban különszáma, benne egy kifjezetten böngészős Budapest-térképpel. Szociológus (Merker Dávid, Hosszúlépés. Járunk?) és ingatlanpiaci kutató (Horváth Áron, Eltinga) szakértőnkkel, továbbá a közemúlt adatai és a szemünk előtt zajló jelenségek láttán arra kerestük a választ, hogy mitől értékelődik fel egy-egy városrész. Mi az, amit érdemes figyelniük azoknak, akik rá akarnak érezni a jövőbeli hot spotokra, és mondjuk pénzt is akarnak ezen keresni. Másképpen fogalmazva: miért ne nézzük félőrültnek azt, aki egy ma még lepukkant kerület rozzant vakolatú házában vásárol lakást fillérekért?

urban_cimlap

A Forbes Urbant már megtalálod a standokon!

Legalább három kulcstényezőt azonosítottunk:

  • történjen valami városfejlesztés, rehabilitáció, érdemi átalakítás a környéken (ez lehet egy komplett városrehabilitációs projekt, de sokszor egy jól eltalált sétálóutca átalakítás is csodát tehet)
  • legyen vonzó a környék az irodafejlesztőknek, mert ahol sok új munkahely koncentrálódik, ott duzzad a fizetőképes kereslet, előbb-utóbb a lakásépítők is megjelennek, és egyre trendibbé válik a környék
  • tapintható legyen az úgynevezett dzsentrifikáció, vagyis a lakosság kicserélődésének a folyamata (a folyamatosan felértékelődő körzetek pont azért értékelődnek folyamatosan fel, mert a korábbi szegényebb lakosok helyére tehetősebbek és fiatalabbak költöznek, akiknek menőbb üzletekre, kávézókra, éttermekre van igényük és pénzük)

map

Hiperinformatív térképet készítettünk a témában, böngészési skilljeitek fejlesztésére

Ezeket a szempontokat – a ma látható városfejlesztési koncepciók és már ismert irodafejlesztések ismeretében – mind térképre tettük, tessék böngészni!

Ahol egyszerre vannak átalakuló városrészek, irodaépítési gócpontok és olyan negyedek, ahol szemmel láthatóan formálódik egy új összetételű lakóközösség, ott jó eséllyel dráguló lakásokra, kecsegtető befektetési lehetőségekre bukkantunk.

Egyszóval, hotspottingra fel! És még valami: cikkünkből az is kiderül, hogy miért jó, ha követjük, meddig érnek el a Bubi-állomások, mi fán terem a holdudvar-hatás, és miről árulkodnak a halas bisztrók.

Oszd meg!