Pénz

Bobcat-invázió a budapesti tőzsdén

Ács Gábor
2020. január 30. 2 perc olvasás

Csütörtökön vezetik be a Budapesti Értéktőzsde Xtend piacára a DM-KER Nyrt. részvényeit. Ez azért különösen érdekes, mert a leginkább kizárólagos magyar Bobcat-forgalmazóként ismert cég kifejezetten figyel arra is, hogy legyen valódi kereskedés a papírjaival, a kisbefektetők is vehessenek belőle.

A mezőgazdasági és építőipari gépek kereskedelmével és szervizelésével foglalkozó, gyorsan növekvő cég történetét a januári magazinban részletesen bemutattuk, de a tőzsdét illetően előző lapzártánk után pörögtek fel igazán az események. Az intézményi befektetőknek szóló jegyzés során az előzetesen megállapított 3600–4050 forintos sáv közepén határozták meg az árat, volt elutasított jegyzés is, alapkezelők is kimaradtak. Ez pedig megfelelő ár esetén némi addicionális keresletet generálhat a papír iránt az első tőzsdei hetekben.

Vitkovics Péter tanácsadó és kisrészvényes, Bátor Ferenc tulajdonos, Szegedi Judit gazdasági igazgató, Megyeri Sándor tulajdonos, Laki Csaba értékesítési igazgató / Fotó: Orbital Strangers

A DM-KER-t Megyeri Sándor alapította 2008-ban, a válság közepén, majd volt kollégájával, Bátor Ferenccel együtt futtatták fel kalandos fordulatok közepette, többször is jó érzékkel fordítva a cég irányvonalán. Az elmúlt években a tulajdonos-vezetők tíz év kőkemény pörgés után egyre többet beszélgettek arról, hogy sok mindenen változtatniuk kellene. Látták, hogy komoly szervezeti átalakításra van szükség, azt pedig érezték, hogy ők maguknak ideje hátrébb lépniük az operatív irányításból.

Beszélgettek több hasonló cég vezetőivel és Langmáhr Tamás, a tavaly tőzsdére vonult Megakrán Nyrt. alapítója ajánlotta nekik Vitkovics Pétert mint változásmenedzsment-specialistát.

Megkeresték, leültek, meglett a kölcsönös bizalom és elkezdték azt a közös munkát, amelynek eredménye egyrészt az, hogy felépítettek a saját helyükre egy új, profi menedzsmentet, másrészt pedig a belépés a tőzsdére.

A DM-KER tervei szerint májusban következhet a kimondottan a kisbefektetőknek szóló részvénykibocsátás.