Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Biztonsági őr, futár, raktáros és takarító – ezek most a legkeresettebb kékgalléros állások

Márciusban még nőttek a fizikai bérek, a válság hatása akkor még alig látszott – írja közleményében a Trenkwalder.

A személyzeti tanácsadócég hétezer fizikai dolgozó béradatait vetette össze a 2019 márciusi számokkal. Akkor a havi átlag bruttó órabér 1115 forintra jött ki, idén márciusban ez 1326 forint volt, ami 19 százalékos növekedést jelent.

Még nem látszik a válság

A cég szerint korai az öröm, ezek a számok még nem mutatják a válság nyomát. A KSH adatai szerint viszont már márciusban elkezdődött a leépítési hullám, 50 ezerrel csökkent a foglalkoztatottak száma. A Trenkwalder szerint elsősorban az autó- és gépipari szegmensben voltak jelentős az elbocsátások, legkevésbé pedig az élelmiszeripar és a „gyorsan forgó fogyasztási termékek” ágazataiban dolgozók voltak érintettek.

„Immár egy évtizede töretlen az átlagbérek emelkedése, ezen belül 2017 óta évről évre rendre kétszámjegyű béremelkedés tapasztalható. És bár hosszabb távon a bérek emelkedése továbbra is növekedő pályán mozog majd, elképzelhető, hogy a speciális munkaerőpiaci helyzetben időszakosan akár meg is állhat az órabérek átlagos szintjének növekedése” – mondta Hamrák Viktor, az Industrial Business Unit vezetője.

Ők a legkeresettebbek

Ahogy az elbocsátások egyre több embert érintenek, a munkakeresők száma is növekszik. A főleg kékgalléros pozíciókat hirdető Jófogás Állás közleménye szerint a legtöbb cégnél biztonsági őrt, futárt, raktárost és takarítót keresnek.

„Azt látjuk a piacon, hogy a kékgalléros toborzás nem állt le teljesen, hanem inkább egy átrendeződésen ment keresztül. Egy hónappal ezelőtthöz képest a Jófogás »Állás« kategória látogatottsága 29 százalékkal nőtt, ami egyértelműen a kereslet növekedését mutatja, az adatbázisunk pedig mindössze 21 százalékkal csökkent” – mondta Palocsay Géza, a Jófogást működtető Adevinta Classified Media Hungary Kft. ügyvezetője.

A menedzserek sincsenek teljes biztonságban

Ami a fehérgalléros, középvezetői dolgozókat illeti, a stratégiai üzletfejlesztéssel foglalkozó BDO Magyarország igyekezett felmérni a helyzetet. 60 multi magyar leányvállalatának 500 középvezetőjének béradatai alapján arra jutottak, hogy az 500 és 800 ezer forint havi bruttót keresők esetében 2019-ben átlagosan 6,6 százalék volt a béremelkedés.

„A középvezetői szegmensben is gyorsult a bérkiáramlás üteme, ám egyes szektorokban a vírushelyzet miatt itt is elbocsátások kezdődtek, ezért nem minden érintett örülhetett a fizetésemelésnek – mondta Gerendy Zoltán, a BDO Magyarország ügyvezető partnere. – Szektoronként nagyon eltérően alakul a fehérgallérosok helyzete: míg például a turisztika és a vendéglátás területén azonnal és határozottan be kellett húzni a fékeket, a mintegy 60 ezer főt foglalkoztató szolgáltató központok (SSC-k) állományát például sokkal kevésbé érintette a koronavírus. A következő időszak nagy változása, hogy míg a fluktuációt eddig a jobb munkahelyért és fizetésért változtató munkavállalók mozgása tartotta viszonylag magas szinten, jelenleg inkább a munkáltatói döntések (elbocsátások) hatása érvényesül.”

Kép: Chang Duong // Unsplash

Las Vegas az a hely, ahol a pénz tényleg tud beszélni. Azt mondja: viszlát.