Fotó: Fotó: Dan Novac // Unsplash
Pénz

Bezuhant a magyar gazdaság a járvány miatt, de nincs minden veszve

Forbes
2020. augusztus 25. 2 perc olvasás

Történelmi mínuszt produkált a koronavírus-járvány miatt a magyar gazdaság a második negyedévben. Többéves távlatban, 2015-höz képest azonban még pluszban vagyunk. Az év hátralévő részében sok a bizonytalan tényező, de a mostani kilátások szerint Magyarország megúszhatja az évet 6 százalékos csökkenéssel, aminél volt már rosszabb. 

A második negyedévben 13,5 százalékos visszaesést könyvelhetett el a magyar gazdaság, ez csak picivel jobb az uniós átlageredménynél, itt átlagosan 14,1 százalékos volt a visszaesés. A régiós országok kisebb hanyatlással zárták a második negyedévet  – számolt be a K&H Bank elemzői klubja. 

A legrosszabb eredmény Spanyolországé, ahol lényegében eltűnt a gazdaság majdnem negyede, a legjobb teljesítmény pedig Litvánia érte el, ahol a GDP mindössze 3,7 százalékkal esett vissza.

A régiós mezőnyben viszont a sor végére került Magyarország: Lengyelország 7,9, Románia 10,5, Csehország 10,7, Szlovákia pedig 12,1 százalékos eséssel hagyta maga mögött a második negyedévet.

Magyarország eredményében szerepet játszik az autóipari visszaesés, ami egy jelentős szelete a gazdaságunknak. Emellett kicsi, nyitott gazdaság a magyar, így a nemzetközi kereslet lanyhulása azonnal megjelenik az exportteljesítményben.  

A K&H elemzői szerint azonban érdemes többéves távlatban is megnézni az országok teljesítményét. Ha a 2015-ös GDP-t vesszük 100 százaléknak, akkor a kelet-európai térségben jobb eredmények születtek, mint az unió nagyobb gazdaságai. Lengyelország, 8,9 százalékkal van a 2015-ös szint felett, Románia 8,7 százalékos pluszt ért el. Bulgária majdnem 5 százalékos pluszban van 2015-höz képest, és Magyarország és Csehország is a pozitív tartományban tudott maradni, több mint 1 százalékos többlettel. 

A jövőben a legfontosabb kérdés, hogy milyen ütemben sikerült felzárkózni a korábbi szintekhez, milyen gyorsan tudja felvenni a korábbi ritmust a magyar ipar, az export és a fogyasztás, és hogyan alakul a beruházási kedv.

A vállalkozások hajlandóak lesznek-e fejleszteni vagy az óvatosság lesz a főszereplő. 

Ha a járvány nem okoz újabb kiemelkedő sokkot, akkor 6 százalék körüli mínuszban zárhatja az évet a magyar gazdaság. Ez nem a legrosszabb eredmény lenne az elmúlt évtizedeket nézve, a 2008-ban elmélyülő gazdasági válság után, 2009-ben ugyanis 6,7 százalékos recesszióba került Magyarország.

Borítókép: Dan Novac // Unsplash