Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A befektetők már a rosszabb időkre készülnek, az MNB fellélegezhet

Visszatért a volatilitás a részvénypiacokra: a befektetési alapokban kezelt vagyon összességében nőtt, de kockázatkerülők lettek a befektetők, a részvényalapok helyett a dollár- és vegyes alapokat keresik. A kötvényalapok továbbra is harmatosan muzsikálnak.

Február nem volt túl kedvező a hozamok szempontjából, nagyok voltak az árfolyamingadozások, összességében mégis több pénzt tettünk a befektetési alapokba. A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) legfrissebb adatai alapján

az alapokban kezelt vagyon jelenleg 6 232 milliárd forintra rúg.

A februárban tapasztalt részvénypiaci hullámra gyorsan reagáltak a befektetők Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfólió menedzsere elmondása szerint. Összességében elmondható, hogy egyre többen számítanak arra, hogy a részvénypiaci rali már nem tart sokáig, és hevesebb árfolyamingadozások várhatók, ebből kifolyólag pedig erősödött a kockázatkerülő magatartás,

a befektetők körében pedig a dollár- és vegyes alapok felé történt elmozdulás.

“A részvényalapok esetében 2016 szeptembere óta nem volt érdemi csökkenés, most azonban zsugorodott az állomány. Eközben a pénzpiacok állománya minimálisan élénkült” – magyarázza a befektetési szakember.

A vegyes alapok tekintetében a növekvő trend töretlen, bár a részvénypiaci esés itt is érezteti hatását, de nőtt az értékesítés. A kötvényalapokban elhelyezett állomány továbbra is csökken, inkább kivonják a megtakarításokat innen.

A kockázatkerülés mellett a kézzelfogható kamat miatt vonzza a befektetőket a dollár. Ezt erősíti, hogy az Európai Központ Bank legutóbbi állásfoglalása is azt mutatja, hogy a közeljövőben nem várható jegybanki szigorítás és kamatemelés, az amerikai jegybankkal ellentétben.

Ez egyébként jó hír a Magyar Nemzeti Banknak, mert így nincs külső nyomás a kamatemelésre, és folytatva a jelenlegi monetáris politikát továbbra is alacsonyan tarthatja a forint alapkamatát.

 

Oszd meg!