Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Azzurri, olasz Eb-győzelem

Bagatell összeget vitt haza Olaszország a leggólgazdagabb Eb-ről

A modern kor legtöbb gólját termelte a tegnap zárult Eb, bár a mindenkori rekordert nehéz lesz befogni. A győztes Olaszország a futballvilághoz mérve bagatell összeggel távozott a tornáról.

Éjszakába nyúló tizenegyespárbajban győzte le Olaszország az angol válogatottat az Európa-bajnokság (Eb) döntőjében. A hazai pályán játszó angolok három büntetőt is elhibáztak, miután a rendes játékidő 1-1-re végződött. Ez volt 1976 óta az első Eb, ami büntetőkkel dőlt el, akkor Csehszlovákia válogatottja verte meg az NSZK-t, Antonín Panenka az azóta róla elnevezett tizenegyessel döntötte el a párharcot.

Az egyenlítő gólt szerző Leonardo Bonucci a trófeával: Forrás: Twitter

Kisebb balhéval indult a meccs, jegy nélküli angol szurkolók egyszerűen betörtek a döntő helyszínéül szolgáló Webley-be. A rendőrség 49 embert vett őrizetbe. Korábban szó volt róla, hogy az angol drukkerek extra munkaszüneti napot akarnak, ha a csapat győzelemmel távozik, de valószínűleg ez már nem téma.

Ez volt 1968 után az olasz válogatott második Eb-győzelme. A trófeával együtt az Azzurri összesen 34 millió eurót, bő 12 milliárd forintot kasszírozott az alábbi bontásban:

  • A részvételért 9,25 millió euró járt,
  • minden győzelem a csoportkörben 1,5 millió eurót ért,
  • a nyolcaddöntőért 2 millió euró,
  • a negyeddöntőért 3,25 millió euró,
  • az elődöntőért 5 millió euró,
  • majd a győzelemért 10 millió euró járt.

Igazából nem nagy összegek

Az angol csapat két győzelemmel és egy döntetlennel zárta a csoportkört, majd a döntőt is elbukta, így csak 30,2 millió euróval gazdagodott.

A torna összdíjazása 371 millió euró volt.

A futballvilágban ezek elég bagatell összegnek számítanak.

Összevetésül: a világ legdrágábban klubot váltó játékosa a brazil Neymar volt, aki 2017-ben 222 millió euróért, közel 80 milliárd forintért került a Barcelonától a Paris Saint Germain csapatához.

A tornán résztvevő játékosok közül a Transfermarkt szerint a francia Kylian Mbappé a legértékesebb, 160 millió eurót, 57 milliárd forintot ér, míg az Eb legdrágább kerete szintén a Transfermarkt szerint az angol volt, kummulált piaci értéke 1,2 milliárd eurót, 420 milliárd forintot tett ki.

A torna amúgy elképesztően gólgazdag volt. Leonardo Bonucci döntőbeli egyenlítő gólja volt a 142. a tornán, a gólátlag így 2,78-as lett az 51 meccses Eb-n. Ezzel a modern kor (1976 után) legtöbb gólt termő tornája lett, megelőzve a 2000-es Eb-t, ahol 31 meccsen 85 gólt esett, 2,74-es meccsenkénti gólátlaggal. A mindenkori rekordert azonban nehéz lesz beérni:

az első, 1960-as Európa bajnokságon mindössze 4 meccsen 17-szer találtak be a csapatok, 4,25-ször mérkőzésenként.

Borítókép: Az olasz válogatott hivatalos Twitter-csatornája

Oszd meg!