Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Az innováció nem férfias dolog, minden agy kell hozzá – 4 velős mondat a legjobb európai techvállalkozók díjátadóján

Az Európai Technológiai és Innovációs Intézet Budapesten tartotta flancos gáláját, ahol a legjobb vállalkozókat díjazták. Elmentünk, megnéztük, és egy időre elhittük, hogy a világ egy sokkal jobb hely lesz. 

Október 4-én tartotta az INNOVEIT díjkiosztó gáláját az Akváriumban az EIT, vagyis az Európai Technológiai és Innovációs Intézet, ahol olyan vállalkozókat tereltek egybe és tüntettek ki, akik valamilyen kiemelkedőt alkottak környezetvédelem, energetika, élelmiszerbiztonság, egészségügy, digitalizáció vagy nyersanyag-hatékonyság területén. Kicsit olyan érzése volt embernek a jelöltek standjai között botorkálva, hogy bármennyi probléma is legyen a világon, valahol valaki már dolgozik a megoldásán: legyen az mini vízerőmű, amin a halak is át tudnak úszni, hatékonyabb és kevésbé agresszív kezelési módszer bizonyos daganatos betegségekre, vagy az ipari termelésnél keletkező légszennyező hamu megkötése és hasznosítása.

A bő negyven jelölt között három magyarral is találkoztunk, ők:

  • Dán György, aki a stockholmi műszaki egyetemen tanít, és Európa egyik vezető kiberbiztonsági cégénél, az F-Secure-nél innovációs vezető,
  • Félegyházi Nóra, aki frissen diplomázott Dániában és egy kórházi higiéniával foglalkozó startup, a Sani nudge üzletfejlesztését készítette elő Németországban,
  • Pálfi Dóra, az imagiLabs alapítója, az ő startupja fiatal lányoknak fejleszt programozható ledes telefontokokat, hogy ezzel is arra bátorítsák őket, hogy ne féljenek a programozói pályától.

A jelöltek listáját itt lehet végigpörgetni.

44180807745_a7bbd9f885_o 31220856408_7eb1189220_o 44182279645_c1fcb89d5c_o
<
>
Pálfi Dórát az EIT Woman Awardra jelölték, a termékük terv szerint 2019 tavasszal kerül piacra. Fotó: EIT Európai Innovációs és Technológiai Intézet.

1. A kutatás pénzből csinál tudást, mi pedig tudásból pénzt.

A délelőtti program csak a sajtónak volt nyilvános, itt az EIT működési modelljéről beszéltek a vezetők, Diego Pavia, az intézet energetikai ágának, az InnoEnergynek a vezetője, valamint Dirk Jan van den Berg, az EIT igazgatótanácsának elnöke, a fenti mondat is tőle származik.

Az EIT-nél uniós forrásból olyan európai ökoszisztémát hoztak létre, amiben egyetemi szintű képzések egészítik ki a kockázati tőkebefektetést. Ezek a bolognai egyetemi rendszerben mesterdiplomát adó képzések és doktori programok a kontinens vezető műszaki egyetemein zajlanak, ahol kombinálják a technológiai irányt a vállalkozásfejlesztéssel, vállalati partnerek, kutatóintézetek és civil szervezetek részvételével. Ez azért is érdekes, mert ezt a modellt már 10 éve alkalmazza az EIT, míg Magyarországon először 2018 őszén próbálkoznak hasonlóval: a Hiventures a BME-vel indít közös inkubációs programot.

A Hiventures összefog a BME-vel: üzletelni tanítják az egyetemistákat, befektetést is kaphatnak

2. A vállalkozás és az innováció nem férfimunka, minden agyra szükség van hozzá.

Idén először osztották ki az EIT Woman Award elismerést, amivel a női vállalkozókat külön kategóriában is díjaznak. A díj létrehozását Jan van den Berg azzal indokolta, a technológiai területeken még mindig kevés a nő, ezért sokat kell tenni a nemek arányának kiegyenlítéséért.

Hozzátette, hogy ő személy szerint annak örülne a legjobban, ha öt év múlva eltörölhetnék a női vállalkozói különdíjat, mert nem lenne rá szükség.

Összesen öt kategóriában osztottak ki díjakat és a mellé járó, 20 és 50 ezer euró közötti pénzdíjakat. A legjobb női innovátort díjazó Woman kategória mellett a Change kategóriában az EIT oktatási programjainak legkiválóbb végzősét jutalmazták, az Innovators díjra jelentős hatású termékeket és szolgáltatásokat létrehozó csapatokat jelöltek, a Ventures díj a sikeres induló és növekvő vállalkozásokat ismeri el, a Public elismerés nyertesét pedig nyílt közönségszavazással választották ki.

Az INNOVEIT díjra jelöltek egy kupacban az Akváriumban. Fotó: EIT Európai Innovációs és Technológiai Intézet.

3. A díjkiosztók legkellemetlenebb része a hosszú felkonferáló szöveg.

Ennél szebben én sem mondhattam volna, a mondat nem mástól, mint az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős alelnökétől, Navracsics Tibortól származik. Ő adta át a női innovátor díjat, és különösen vicces kedvében lehetett, mert előtte azzal poénkodott, hogy a családjában is nő a főnöke.

És ha már a díjak szóba kerültek, a nyertesek kategóriánként:

  • EIT Change: Simone Accorneo és a FlexiDAO, ez a startup az energiával kapcsolatos adatok kezelését és cseréjét automatizálja blokklánc alapon.
  • EIT Innovators: Ioannis Tamanas és az ADPS, a fejlesztése az Alzheimer-kór korai diagnosztizálását teszi lehetővé okostelefonnal és kiterjesztett valósággal.
  • EIT Ventures: Bieke van Gorp a FibriCheck mobilalkalmazással, ami a szívroham előjeleit érzékeli.
  • EIT Woman: Isabel Hoffmann a Tellspec-kel, ez egy kis ételdiagnosztikai szerkezet, amivel a nyers halak minőségét lehet ellenőrizni 20 másodperc alatt.
  • EIT Public: Laura Soucek, akinek vállalkozása, a Peptomyc rákbetegségre fejleszt új, peptidalapú kezelési módszer.

Amúgy a díjazásnál végülis megvalósult az EIT célkitűzése, az öt díj közül hármat is nőnek ítélték oda.

Ez egy olyan díjátadó volt, ahova fémdetektoros kapukon vezetett az út a bejáratig. Fotó: EIT Európai Innovációs és Technológiai Intézet.

4. Egyetlen dolgot tehetünk, hogy imádkozunk.

Elég fura ezt egy EU-s tech-befektetési alap elnökétől hallani, de hát a Brexit-káoszról tényleg nehéz mit mondani. Jan van der Berg egy BBC-s újságíró kérdésére válaszolva mondta el a fenti mondatot, majd kifejtette, hogy a Brexit önmagában még nem zárná ki, hogy a britek továbbra is részt vegyenek hasonló uniós programokban, mint amilyen az EIT is. Egy hard Brexit – szabályozatlan kilépés – esetén azonban az ilyen win-win együttműködésnél kisebb bajuk is nagyobb lesz. A britek kilépése azért is különösen szomorú, mert Európa legfejlettebb kockázati tőke és startup-ökoszisztémája az övék, ahonnan sok mindent tanulhatna és emelhetne át a kontinens. Erről beszélt a Forbesnak is a vele készült interjúban Európa egyik legsikeresebb befektetője is, az osztrák Hansi Hansmann.

Jó startupokat akarnak Magyarországon? Akkor az állam egyetlen dolga: oktatás

Borítókép: Isabel Hoffmann, az EIT Woman Award nyertese // EIT Európai Innovációs és Technológiai Intézet

Oszd meg!