Fotó: Fotó: Martin Adams
Pénz

Az élet nem állt meg: újabb közbeszerzést vitt el a Mészáros & Mészáros

Zsiborás Gergő
2020. március 25. 4 perc olvasás

A Mészáros-féle Opus Global árfolyama megszenvedi a világjárványt, de az építőiparban újabb megbízásokat kapott a cég, nem is volt nehéz dolga. A budapesti szállodáit nem zárja be a holding.

A tőzsdén jegyzett befektetési holding, a Mészáros Lőrinc többségi tulajdonába tartozó Opus Global közleményben jelentette be, hogy a közvetett tulajdonában álló Mészáros és Mészáros Kft. a Vabeko Műszaki Kft-vel együtt, 70 százlék–30 százalékban megosztott közös konzorciumban újabb közbeszerzést nyert el.

A közbeszerzést az állami NKM Földgázhálózati Kft. hirdette meg a szolgáltatási területén található gázhálózaton végzendő rekonstrukciós munkára. A konzorcium három szerződést is megköt az elnyert munkákkal kapcsolatban, ezek értékre: 266,5 millió forint, 277 millió forint valamint 246 millió forint, összesen tehát 789,5 millió forintról szól a megbízás.

Mészáros-Vabeko: együtt dolgoznak már egy ideje

Nem ez az első közös ilyen munkája a konzorciumnak, legutóbb épp a hónap elején jelentették be, hogy közösen visznek egy másik projektet is, hasonló összértékben. Nem volt nehéz dolguk. Az NKM tavaly év végén írt ki egy 17,5 milliárd forint keretösszegű közbeszerzést, ezt három társaság nyerte el, a fent említett kettő mellett a Sade-Magyarország Mélyépítő Kft., a részmunkákra külön-külön kell pályázniuk. A fent jelzett, megajánlott ártól pedig akár 20 százalékban is eltérhetnek. A Mészáros-Vabeko konzorcium tavaly nyáron az NKM Észak-Dél Földgázhálózati Zrt. másik két nagy tenderét is behúzta, ezek keretösszege összesen 22 milliárd forint (ettől a kiírás szerint akár 30 százalékkal is eltérhetnek).

A Mészáros és Mészáros Kft. a felcsúti milliárdos, Mészáros Lőrinc kirakatcége volt, az elmúlt években sorra nyerte – a jórészt EU-s pénzből finanszírozott – állami tendereket több tíz milliárdos osztalékot biztosítva a tulajdonosoknak. A társaság 49 százalékát Mészáros korábban az Opus Globalba apportálta, így lett annak leányvállalata.

Mi lesz Mészáros szállodáival?

A turizmusban, energetikában és az élelmiszeripar mellett az építőiparban is érdekelt Opus nem a legjobb napjait éli, a holdingcég árfolyama az elmúlt negyedévben is inkább lefele oldalazott, a koronavírus-járvány kitörése azonban eléggé megrángatta az árfolyamot. A Mészáros-féle Konzummal történt fúzió után a menedzsment arra számított, hogy legalább 300 milliárd forintos kapitalizációjú cég jön létre a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), azt sem tartották elképzelhetetlennek, hogy a Mészáros Csoport zászlóshajója túlnő a Magyar Telekomon. Ehhez képest a csoport kapitalizációja ma 126 milliárd forint, már a világjárvány kitörése előtt is jóval alatta volt a korábban vártnak.

Az Opus Global árfolyama és forgalma az elmúlt egy évben. Forrás: BÉT, 2020. 03. 25.

A múlt héten minden európai vezető tőzsdeindex nagyot esett, ez pedig húzta magával a pesti tőzsde részvényindexét, a BUX-ot is, a hazai vezető részvények árfolyama is esett, nemcsak az Opusé. Az elmúlt két napban korrekciót láttunk, alapvetően a világpiacon tapasztalt optimistább hangulat miatt.

Az Opus-részvények értéke így is csupán 185 forintig emelkedett, egy éve volt, hogy kétszer ennyit is adtak a papírokért, amit a csúcson 760 forintért jegyeztek (2017 novemberében).

Az Opus árfolyam az elmúlt negyedévben akkorát zuhant, hogy az jelentősen megcsappantotta Mészáros Lőrinc tőzsdei vagyonát is. A milliárdos így már nem is tagja a globális elitklubnak, becsült vagyona ugyanis 1 milliárd dollár alá esett.

A világjárvány miatt meghozott intézkedések és a „társadalmi felelősségvállalás miatt” az Opus három napja döntött arról, hogy

az érdekeltségébe tartozó Hunguest Hotels szállodalánc egységeit bezárja – kivéve a budapesti hoteleit, azok továbbra is üzemelnek.


Az Opus igazgatóságának elnöke, Mészáros Beatrix, a milliárdos lánya idén felkerült a Forbes legbefolyásosabb nőket soroló listájára is – a márciusi szám még kapható az újságárusoknál.

Borítókép: illusztráció. Forrás: Martin Adams // Unsplash