Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Koszticsák Szilárd, MTI/kormany.hu

Kiesett a milliárdos elitklubból Mészáros Lőrinc, 117 milliárddal csökkent becsült vagyona

A felcsúti milliárdos tőzsdei cége, az Opus befektetési holding megsínyli a koronavírus-járvány miatti negatív hangulatot, a világ tőzsdéi erős lejtmenetben, az Opus is csak szenved a magyar tőzsdén. Mészáros Lőrinc vagyonának jelentős része van tőzsdei cégekben, és az Opus értéke akkorát csökkent, hogy Mészáros vagyona 1 milliárd dollár alá esett az amerikai Forbes valós idejű vagyonkimutatása szerint.

A magyar szerkesztőség számait auditálva az amerikai Forbes januárban feltette Mészáros Lőrincet a világ dollármilliárdosait összegyűjtő listájára. A magyar adatokat az amerikai Forbes a forint és a tőzsdei árfolyamoknak megfelelően folyamatosan frissíti. Így látható, hogy a forint elmúlt negyedéves gyengélkedése mellett leginkább az Opus mélyrepülésének köszönhetően Mészáros Lőrinc vagyona jelentősen csökkent.

Januári listánkon még 407,7 milliárd forinttal szerepelt, az amerikai Forbes árfolyamokkal frissített listáján viszont már csak 985,2 millió dollárral szerepel (jelenlegi árfolyamon ez 290 milliárd forintnak felel meg). Több mint 117 milliárd forint a felcsúti milliárdos becsült vagyonának csökkenése.

Ha ránézünk az Opus Global grafikonjára, rögtön értjük, miért is.

Az Opus Global részvényeinek alakulása (árfolyam és forgalom) az elmúlt negyedévben. Forrás: BÉT, 2020. 03.16.

A magyar tőzsdei cégek mind lejtmenetben vannak a járvány kitörése és magyarországi megjelenése óta.

A cikk publikálásakor az Opus 15 százalékos mínuszban volt a pénteki záróértékéhez képest, a Mol 9,5 százalékos esésben, az OTP 6,4 százalékos mínuszban volt épp.

A visszaesés éves alapon is látványos. A BÉT két vezető részvénye is nagyot esett: az OTP 36 százalékot esett, a Mol 43,8 százalékot.

Az Opus még ezen is túltesz bőven: éves alapon 60 százlékot vesztett az értékéből.

A Konzummal egyesült Opus Global korábban sem teljesített fényesen, már ami az árfolyamot illeti. A menedzsment az összeolvadás előtt 350-400 milliárdos kapitalizációt vizionált, amivel az Opus megelőzte volna a Magyar Telekomot is a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT). Nem így lett. A cég kapitalizációja jelenleg nem sokkal van 100 milliárd felett.

A koronavírus-járvány miatt a turisztikai ágazat azonnal lenullázódott, egyelőre nem tudni, milyen kormányzati segítséget kapnak a szektor szereplői. A BÉT-en jegyzett cégek közül az Opus rendelkezik az egyik legnagyobb kitettséggel a szektorban, hozzájuk tartozik a Hunguest Hotel szállodalánc a maga 26 hoteljével is.

A járvány keltette bizonytalanság azonban továbbra is lefele húzza a piacokat, így a pesti parkett indexét, a BUX-ot is, nem kímeli a nagyobb papírokat sem.

Csányi Sándor: egyelőre tartja magát az OTP vezére

Fotó: The Orbital Strangers Project

Noha esett az OTP is, Csányi Sándor vagyonának nincs akkora része tőzsdén jegyzett cégekben, mint Mészárosnak, így az ő vagyona jelenleg 1,2 milliárd dollár, vagyis 363,2 milliárd forint, vagyis januári kalkulációnkhoz képest csupán 5 milliárd a visszaesés. Az OTP ugyan esik, de nem olyan ütemben, mint az Opus, és volt is honnan, a bank nemrég rekordszámokat jelentett.

Az OTP árfolyama az elmúlt negyedévben (árfolyam és forgalom). Forrás: BÉT, 2020. 03. 16.

Ez azt is jelenti, hogy a koronavírus keltette piaci turbulenciák eredményeképp ismét Csányi Sándor a leggazdagabb magyar a valós idejű amerikai adatok alapján.

Azt ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a gazdaság prognosztizálható visszaesése miatt valószínűleg a milliárdosok nem tőzsdén jegyzett cégei is rosszabb évet futhatnak majd, és ilyen gazdasági környezetben értékük is visszaeshet. Hogy mennyivel, arról majd a május végén leadott beszámolókból kapunk képet.

Oszd meg!