Fotó: Headway // Unsplash
Pénz

Átalakul a személyi kölcsönök piaca, befigyel az állami kamatlimit

Forbes
2020. szeptember 24. 2 perc olvasás

Januártól a személyi kölcsönöket is minősíteni fogja a Magyar Nemzeti Bank (MNB), ezzel kicsit újra magukra találhatnak ezek a konstrukciók – írja közleményében a Money.hu.

A pénzügyi portál szerint az MNB szándéka, hogy a kritériumoknak megfelelő, fogyasztóbarát plecsnit kapó konstrukciókkal a gyors, vagy akár azonnal megigényelhető, kisösszegű, de annál magasabb kamatú kölcsönök piacát szabályozza be, miközben a kölcsönökhöz kötött díjakat is egyértelműbbé teszi. A plecsnit kiérdemelni persze nem lesz egyszerű:

„Feltétel többek között, hogy a személyi kölcsönt szabad felhasználásra vagy hitelkiváltásra nyújthatják a bankok, emellett a futamidő maximum 7 év lehet. A kamat, így a thm is maximálva lesz: 500 ezer forintig a kamatfelár maximum 15 százalékponttal haladhatja meg a referenciakamatot, félmillió forintnál nagyobb összeg esetén pedig 10 százalékkal lehet annál magasabb.  A kamatplafon pontos értékét egyelőre nem lehet megmondani, mert a referenciakamat – amely lehet például az állampapírok hozama – jövő januárig változhat.”

Az MNB a lakáshiteleknél már látott kategorizálással segíthet abban is, hogy a személyi kölcsönök piaca ismét magára találjon. A 2012 óta folyamatosan növekvő ágazat akkor még 80 milliárd forintnyi hitelt fedett le, ez az összeg tavaly viszont már 550 milliárd felett volt. Csakhogy a koronavírus-járvány ezt területet sem kímélte: az idei év első fele 2019 azonos időszakának vonatkozásában 36 százalékot meghaladó csökkenést mutat.

„A korábbi években látott tempós emelkedés a gazdasági növekedéssel, a nettó reálbérek emelkedésével, és az alacsonyabb kamatkörnyezettel magyarázható. 2012-ben még 30 százalék közelében volt a személyi kölcsönök átlagkamata, 2015 végén pedig már 20 százalék alá került. A havi törlesztés egy 1,5 millió forintos, ötéves futamidejű személyi kölcsön esetében 30 százalékos kamatnál 49 ezer forint lenne, míg 10 százalékos kamatnál 32 ezer forintot tenne ki” – mondta Németh-Simkó Judit, a money.hu kommunikációs vezetője.

A portál hangsúlyozza: a részletszabályok egyelőre nem ismertek, de már most is akadnak olyan hitelek, amik megfelelnek az MNB kritériumainak.

Borítókép: Headway // Unsplash