Fotó: Public Domain Pictures / Pixabay
Pénz

Nem csak az árstopos farhát, az azonnali milliós bírságok is tovább repkednek

Forbes
2022. április 29. 2 perc olvasás

Az eddigi csúcstartót 1,8 millió forintra bírságolták meg. Meglátjuk, mit hoz az újabb kéthónapos hosszabbítás.

Az újabb két hónappal meghosszabbított árkorlátozás betartását július elsejéig az ország minden részében számon kéri a fogyasztóvédelem – tudatta az eddigiekben, és így tovább is alkalmazandó gyakorlatát a Forbes.hu-val az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

Az ITM azt is közölte:

a kormányhivatalok szakemberei február óta mintegy kétezer üzletben vizsgálták az árakra, készletre és tájékoztatásra vonatkozó kötelezettségek teljesülését.

A helyszíni ellenőrzések során:

  • 203 esetben tártak fel mulasztásokat;
  • 137 üzlet alkalmazott a hatóságinál magasabb árat, az esetek több mint felében az étolajat kínálták az előírtnál drágábban;
  • mostanáig 167 mulasztóra szabtak ki összesen több mint 32 millió forint bírságot;
  • a legnagyobb tételt, 1,8 millió forintot kétszer rótták ki nemzetközi áruházláncok Fejér megyei egységeire. A legsúlyosabb szankcióval sújtott üzletek egyik érintett termékből sem tartották készleten a rendelkezések szerinti mennyiséget.

„Az ellenőrzési tapasztalatok összességében kedvezőek, a felkeresett kereskedők túlnyomó többsége számára nem jelent gondot az árstop betartása. A vizsgálatokat a következő hónapokban is folytatjuk annak érdekében, hogy a vásárlók valóban olcsóbban juthassanak hozzá a korlátozott árú élelmiszerekhez”

– közölte a Forbes.hu-val Cseresnyés Péter kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár.

Július 1-ig hosszabbította meg az üzemanyagár-stopot és élelmiszerár-stopot is a magyar kormány. A lépés várható volt, az élelmiszerpiacon olyan szintű áremelkedés volt az utóbbi hó napokban, hogy politikailag szinte vállalhatatlan lépés lett volna, ha elengedik a hatóságilag rögzített árakat. Hogy mi lehet az eredménye a meghosszabbításnak, arról itt írtunk bővebben.