Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Andy Wang / Unsplash

Nem lehet az Apple-től terméket (fel)vásárolni Törökországban a líra összeomlása miatt

Szerda óta csak böngészni lehet, vásárolni nem az Apple török webshopjában a líra történelmi zuhanása után, írta meg a Reuters. A Macreports emellett arról is beszámolt, hogy a helyi Apple-üzletekben is szünetel az értékesítés.

A líra az év eleje óta 43 százalékot vesztett értékéből a dollárral szemben, csak a múlt hét eleje óta több mint 22 százalékot esett.

Így, hogy az Apple termékeinek helyi árai valahol 10 százalék környékén lettek alacsonyabbak, mint az amerikai fogyasztói árak, a webshopban határozatlan időre leállt az értékesítés, és „pillanatnyilag nem elérhető” hibaüzenetet kapnak a felhasználók.

Eközben a törökországi Apple-üzletekben már arról értesítik a hozzájuk betérőket, hogy amíg az átváltási árfolyam nem stabilizálódik, addig szünetel az értékesítés, utána pedig megemelt árakkal fognak visszatérni. Még a bejáratnál megkérdezik, ki milyen céllal érkezett a boltba – aki vásárolni tervezett, azt visszafordítják.

Az egyik isztambuli Apple-üzlet munkatársa névtelenül úgy nyilatkozott az Reutersnek, hogy az emberek a válság közepette már nem is használati cikként, sokkal inkább befektetési tárgyként tekintenek a termékekre.

A helyi beszámolók szerint nemcsak az Apple-t rohamozzák meg felvásárlási céllal, de más importmárkákat is, főképp elektronikai és kozmetikai termékekért. A líraválság ráadásul egybeesik a Black Friday és az év végi leértékelések időszakával is, ami csak még tovább növeli a félelmet a fogyasztókban, hogy bizonyos termékek vagy elfogynak, vagy ezután jóval magasabb áron lesznek elérhetők.

Mint ismeretes, nemcsak a líra van történelmi mélyponton, a forint is elszállóban van, ennek hátteréről ide kattintva írtunk a Forbes.hu-n.

Borítókép: Andy Wang // Unsplash

Oszd meg!