Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Amikor pusztító hurrikánok erősíthetnék a forintot

Erősítőleg hathatna a hurrikánok pusztítása a forintra, de senki sem játszik erre, a piac tiszteletben tartja, hogy a magyar jegybank nem akar 300 alatti euró/forint árfolyamot. 

Potyognak szépen a befektetési házak elemzései arról, hogy vajon mit tesz a kamatokkal és a monetáris lazítással az amerikai jegybank a jövő héten, de túlzás lenne azt állítani, hogy konszenzus lenne a közeljövőt illetően.

Az biztos, hogy az elmúlt hónapok egyértelmű és markáns trendje a dollár gyengülése volt, ami már csak azért is szembetűnő, mert az év elején túlnyomórészt ezzel épp ellentétes várakozásokat lehetett olvasni. A dollár megnyaldosta az 1,20-as falat az euró ellenében, de ez kemény ellenállásnak bizonyult, átvinnie nem sikerült.

A dollár kipurcanására az az általános magyarázat, hogy az amerikai kamatemelési ciklus elkezdett kitolódni, szép lassan egyre kevesebb szigorítást kezdett beárazni a piac. A másik ok viszont épp az, hogy a piac többsége sokáig ezzel épp ellentétes mozgásra számított, dollárerősödésbe pozicionálta magát, de aztán elkezdték átfordítani ezeket a pozíciókat.

Most egyre inkább az a várakozás, hogy további kamatemelések áttolódhatnak 2018-ra. Tegnap ugyan volt egy vártánál magasabb inflációs adat, ami ezzel ellentétes irányba mutatott, de a piac inkább a hurrikánhatáson spekulál. A kár elérheti az amerikai GDP fél százalékát, a kérdés az, hogy egyszeri hatásként értékeli ezt a Fed, vagy mond valamit jövő héten az eddigieknél kisebb növekedési potenciálról.

Az sem egyértelmű, hogy a kamatemelés kitolódását beárazta-e már a piac. Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfólió-menedzsere arra számít, hogy a kamatemelési ciklus előbb-utóbb folytatódik és ez az év végéig a dollár visszakapaszkodásához vezet. Az alapkezelő közleménye ugyanakkor arra helyezi a hangsúlyt, hogy akár kimondja a Fed a jegybanki mérleg csökkentését, akár marad a keret, a historikusan alacsony kamatkörnyezet még jó darabig velünk marad. Ez pedig egyértelműen a részvénypiaci befektetéseknek kedvez a kötvényekkel szemben.

A Saxo Bank ugyanakkor azt várja, hogy a dollár tovább gyengül a hurrikánok miatt. Szerintük a decemberi kamatemelés még nem teljesen árazódott ki, az, hogy ez megtörténik, gyengíti az amerikai devizát. Hozzáteszik, hogy  különösen a feltörekvő piaci devizákkal szemben lehet ez így, ha a kockázati étvágy továbbra is egészséges marad.

Nem nevesítenek egyes devizákat, de ez elméletben a forintnak is jót tehet, ez lenne a pusztító hurrikánok érdekes közvetett hatása a magyar pénzre. Az idén kitűnően muzsikáló feltörekvőkkel kapcsolatban mindentől függetlenül él az optimizmus, ennek ellenére mégse számítanak a hazai elemzők komoly izmosodásra, mert a Magyar Nemzeti Bank nem szeretne erősebb forintot.

Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján a 300-as szint már annyira erős, hogy ha azt megközelíti az árfolyam, a jegybank jelzéseket küld arról, hogy szívesebben látna gyengébb forintot. Ez néhány hete például 302 alól 310 közelébe lendítette a kurzust. Kereskedők szerint egyelőre senki se olyan bátor, hagy az MNB ellen menjen, a piac elfogadja, hogy a forint akkor sem lép a kettessel kezdődő tartományba, ha azt egyre több tényező indokolná.

Oszd meg!