Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Amikor a bika elkezdi felélni a tartalékait – így keresnek pénzt a magyar sztáralapkezelők

A magyar sztáralapkezelők ismét elmondják, hogyan lehet megverni a piacot. 

Eltelt öt év és ők még mindig csendben ülnek, pénzt keresnek. A legelső magyar Forbes-ban mutattuk be azokat az arcokat, akik az elért hozamok alapján az abszolút hozam műfaj legjobbjai. Tehát úgy kezelik az alapjukat, hogy lényegében bármibe fektethetnek, a lényeg, hogy gyarapítsák befektetőik pénzét. Az elmúlt öt év már jóval nehezebbnek bizonyult nekik is, mint a 2013-at megelőző időszak, de nem tűntek fel hirtelen trónkövetelők. Megint megkérdeztük őket, hogy csinálják és mire számítanak. Most, amikor a piacok a ritkán látott hosszú felívelő időszak végén járnak.

Szalma Csaba kezeli a legnagyobb magyar abszolút hozamú alapot, az OTP Suprát. Az alap az elmúlt három évben 8,7, öt évben 4,3, tíz évben pedig 15,7 százalékos éves hozamot produkált. Idén a forintgyengülésen nyert nagyobbat, a kilátásokkal kapcsolatban pedig a három szakember közül ő a legoptimistább – igaz, csak rövid távon számít még emelkedésre.

Szalma Csaba. Fotó: Orbital Strangers

 

Zsiday Viktor a Citadella alappal az elmúlt három évben 4,6, öt évben 8,2, az alap 2009 június végi indulása óta pedig 8,6 százalékos éves hozamot ért el. De közben lépett egy szokatlant. Azt mondta, ő egy 60 milliárdos alapot tud a maga módszereivel úgy kezelni, hogy átlássa, ne legyen benne túl nagy, nehezen zárható pozíció. Ezért lényegében bezárták a Citadellát azzal, hogy extra magas belépési díjat vezettek be rá. A nagy hír most az, hogy Viktor azt mondja, lehet, hamarosan újra kinyitják. Egyrészt, most csak 57 milliárd van benne és lehet, hogy ez a néha érkező visszaváltások miatt tovább csökken, Másrészt, az általa várt esésben most lát felbukkanni vonzó befektetési lehetőségeket, amivel jó helyre tudja tenni a friss pénzeket.

Zsiday Viktor. Fotó: Orbital Strangers

Szabó László Platina Pí alapja az elmúlt három évben 1,7, öt évben 3,0, tíz évben pedig 11,7 százalékot termelt. “Hiszek abban, hogy úgy tudok pénzt keresni, hogy a nagy beszakadásokkor, a ciklus elején vállalok nagy kockázatot, de amikor a bika elkezdi felélni a tartalékait, belefér, hogy leviszem nullára” – mondja az utóbbi évek kisebb hozamáról. Ez a felívelő ciklus szokatlanul hosszúra nyúlt, most nagyon várja a lehetőséget a jó beszállókra. „Ha abba a fázisba ér a színdarab, amire számítok, van elképzelésem, hogyan tudok keresni” – mondja.

Szabó László. Fotó: Orbital Strangers

További sok-sok érdekes részlet az elmúlt évek nyereségeiről-veszteségeiről, tervekről-kilátásokról és Szabó László bivalyfarmjáról novemberi magazinban.

Fotók: Orbital Strangers

 

Oszd meg!