Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Amiben Magyarország már két éve a világ élvonalában hasít

Van amiben már két éve sikertelenül próbál a világ Magyarország nyomába érni: a tőzsdénk megállíthatatlannak tűnően hasít, 2016-ot 34 százalék nyerővel zárta. Persze sok év lemaradását kellett ledolgoznia, de aki jókor kapta el a fonalat, az tényleg meggazdagodhatott a BUX-on.

Stílszerűen fejezte be az évet a pesti tőzsdeindex, az utolsó kereskedési nap záró szakaszában húzták napi csúcsra, ami egyben újabb történelmi rekordot jelent. A egyszerű megjegyezhetőség érdekében még arra is próbált figyelni a BUX, hogy kerek értéket vegyen fel, majdnem pontosan 32 ezer ponton zárt.

Az biztos, hogy az index így a harmadával nőtt 2016-ban, ami ugyan kisebb a 2015-ös, 43 százalékot meghaladó ugrásnál, de rendkívül örömteli, hogy az előző év csúcsteljesítményére nem kis lapáttal tudott rátenni. A tőzsdei bika dühöng, ami változott, az az egyes részvények teljesítménye.

Íme a toplista, zárójelben a 2015-ös emelkedés mértéke.

Mol +45% (+23%)

OTP +40% (+57%)

Magyar Telekom +23%  (+20%)

Richter 13% (+56%)

Az elmúlt két év alapján tehát az OTP az egyértelmű nagy nyertes, mellette 2015-ben a Richter, tavaly pedig a Mol vitte a prímet. Mostanság pedig a szakértők nagy része abban a Telekomban bízik leginkább 2017-re, amely az elmúlt két évben a legkisebb mértékben járult hozzá a BUX sikeréhez. (A korábbi éveket most jóindulatúan felejtsük el, 2014-ig egyértelműen alulteljesítő volt a magyar piac.)
Budapest Értektőzsde (BÉT) stock fotóanyag 2016 augusztus 2-án

Nemzetközi összevetésben ha az egyes indexek saját devizában mért teljesítményeit nézzük, a BUX a 9. legjobb volt 2016-ban az egész világon. Ráadásul ezt a listát torzítja például a listavezető Venezuela, ahol hiperinfláció van, a több száz százalékos tőzsdei emelkedés sem ér semmit. Brazília az előző évben még szakadt, a gödörből pattant fel idén. Akárhogy nézzük, a válságországokat kiszűrve a magyar piac a top 5-ben van.

Sőt, van ahol simán a negyedik. A Morningstar befektetéselemző cég saját indexeinek listáján egy héttel az év vége előtt csak a perui, a brazil és a szintén előző évi nagy buktából felpattanó orosz mutató előzte a magyart.

A dollárban számolt listák eleve kiszűrik azokat a piacokat, ahol a helyi deviza jókora buktájával párhuzamosan emelkedett a tőzsde (ilyen például most Argentína és Egyiptom), de persze a dollár forinttal szemben is számottevő erősödése is kellett ahhoz, hogy a Morningstar 57 százalékos emelkedést számoljon a magyar piacnak.

A szakértők többsége persze  2017-re is jó évet vár a magyar piactól, ami azt jelenti, hogy emelkedhet, de persze kisebb mértékben, mint az előző két csodálatos évben. Ebbe főleg külpiaci okok kavarhatnak be, akár Trump, akár egy újabb euróválság, de leginkább valami olyasmi, amire ma még pont senki se gondol.

Oszd meg!