Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Tierra Mallorca / Unsplash

Állami támogatású konstrukciók tartják felszínen a lakáshitelpiacot

Átfogó lakáshitelpiaci körképpel jelentkezett a money.hu. Kiderült, hogy bár az összesített szerződési érték tartja magát a tavalyi évhez képest, ez főleg az államilag támogatott lakáshiteleknél megfigyelhető növekedésnek köszönhető.

Tartja magát a lakáshitelpiac. Az első félévben 445 milliárd forint értékben kötöttek új szerződéseket a bankok, éves összevetésben ez mindössze 3 százalékos csökkenést jelent. A piaci feltételekkel igényelhető lakáshitelek összege az első félévben 10 százalékkal csökkent, de az államilag támogatott szegmensben óriási, 73 százalékos növekedés volt megfigyelhető.

A kockázatos, változó kamatozású lakáshitelek aránya továbbra is marginális 1 százalék körül mozog. Az ilyen típusú hiteleknél rizikó, hogy a havi törlesztőrészlet 3-12 havonta változhat, akár emelkedhet is. A fix kamatozású hitelek vannak abszolút fölényben, a leggyakrabban igényelt futamidő 5-10 év, de egyre népszerűbbek a 10 évnél hosszabb  időre rögzített hitelek, itt 4 százalékos növekedés volt megfigyelhető tavalyhoz képest. Kedvező tényező, hogy a fix átlagkamat is jelentősen csökkent egy év alatt, 5,09 százaléktól 4,4 százalékra.

A money.hu hivatalos jegybanki adatokat tartalmazó felméréséből az is kiderül, hogy az államilag támogatott lakáshiteleknél továbbra is masszív bővülés látható.

Az idei első félévben összesen 77 milliárd forint értékben kötöttek szerződést támogatott lakáshitelekre az érintettek, ez 73 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet.

A növekedésben nagy szerepe van annak, hogy tavaly júliustól jóval többen vehették igénybe a kedvezményes konstrukciókat, például azóta a kétgyermekes családok is igényelhetnek maximum 10 millió forint kölcsönt használt lakás vásárlására. A támogatott lakáshitelek esetében ez azért volt fontos lépés, mert

Magyarországon az újonnan felvett összes lakáshitel közel 70 százaléka használt lakások megvételére megy.  

Grafikonon a változások.
Forrás: money.hu

A támogatott lakáshitelekkel szemben a piaci feltételekkel igényelhető hitelek a másik irányba mentek: összegük az idei első félévben 365 milliárd forintot tett ki, ez pedig 10 százalékos visszaesést jelent. Utóbbiak iránti visszafogott kereslet elsősorban a koronavírus-járvány számlájára írható, sokan ugyanis a bizonytalan helyzet miatt elhalasztották a hitelfelvételt.

Kép: Tierra Mallorca / Unsplash


Oszd meg!

Azért szeretem a közösségi médiát, mert olyan, mintha lenne egy újságom, csak veszteségek nélkül.