Pénz

Alkupozícióba hozhatja a bérlőket és a vásárlókat idén a lakáspiac alakulása, de semmi sincs még kőbe vésve

Forbes
2020. január 07. 2 perc olvasás

Az utóbbi évek leggyengébb évkezdetét hozta 2020 a magyar lakáspiacon. Az árak idén valószínűleg stagnálnak és a vevők jobb alkupozícióba kerülnek.

Az ingatlan.com elemzése szerint az elmúlt években látszott, ha január elején megugrott a kereslet, akkor pörgős évet zárt a lakáspiac. Egyetlen kivétel a 2019 volt, amikor kiemelkedően sok érdeklődőt hozott a január, de pár hónappal később már elfogyott a lendület. A kereslet a tavalyi visszaesés után az év elején sem talált magára.

Január első öt napjában 29,5 százalékkal kevesebben érdeklődtek az eladásra hirdetett lakások és házak iránt éves szinten. A mostani évkezdet arra utal, hogy a korábbi évekhez képest idén gyengébben fog szerepelni a lakáspiac.

A gyengülés magas bázishoz képest következett be: 2014 óta folyamatosan nőtt a kereslet és az eladások száma. A közlemény emlékeztet: az idei gyenge évkezdet még nem ad kőbe vésett előrejelzést. Visszafordíthatja az állami lakástámogatási rendszer esetleges újabb bővítése, a lakásáfa szabályainak megváltoztatása és a a tavaly júliustól elérhető új támogatások, köztük a babaváró kölcsön és a falusi csok.

Örülhetnek a vevők és a bérlők

A csökkenő kereslet miatt, a korábbi évekhez képest sokkal jobb alkupozíciókba kerülhetnek a lakásvásárlást tervezők. Eddig 2-3 százalékot, idén akár 5-10 százalékot is meg lehet spórolni település- és ingatlantípustól és alkudozótehetségtől függően.  

A vevők kedvezőbb helyzete nem tart a végtelenségig – árcsökkenés valószínűleg nem lesz, inkább stagnálásra, enyhe drágulásra lehet számítani az utóbbi évek tempós áremelkedése helyett.

A mostani kilátások szerint az albérletpiacon sem várható számottevő áremelkedés 2020-ban. Részben azért, mert az elmúlt években történt befektetési célú lakásvásárlások miatt a kiadó lakások kínálata jelentősen nőtt és mert az átlagos bérleti díjak Budapesten és a legélénkebb albérletpiaccal rendelkező egyetemvárosokban a helyi átlagfizetés legalább felét teszi ki. Ennél magasabb összeg pedig sokaknak már nem is férne bele.

Fotó: Sérgio Rola / UNSPLASH