Pénz

Alan Turing kerül az 50 fontos bankjegyre

Forbes
2019. július 16. 1 perc olvasás

Alan Turing matematikus kerül a 2021-ben bevezetésre kerülő új 50 fontos bankjegyre, jelentette be a Bank of England.

A második világháborúban a német Enigma-kód feltörésében úttörő, valamint a modern számítógép elődjét tervező és építő Turing később a mesterséges intelligencia kutatásában is fontos mérföldkövet ért el: neki köszönhetjük az emberszerű gépi értelem mérésére használt Turing-tesztet.

Az 50 fontos bankjegy koncepciórajza – forrás: Bank of England

Annak ellenére, hogy Alan Turing a XX. század egyik legfontosabb tudósa volt, aki komoly eredményeket ért el a brit kormány szolgálatában is, sajnos nem kapta meg a neki járó elismerést, épp ellenkezőleg. Turing homoszexuális volt, a korabeli törvények ezt tiltották, kémiai kasztrálásra ítélték, nem sokkal később pedig öngyilkosságot követett el.

Bár Turing 2013-ban posztumusz királyi bocsánatban részesült II. Erzsébet királynőtől, nemsokára azok is megismerhetik az arcát, akik talán még nem hallottak róla: a Bank of England nyilvános konzultáció útján választotta ki Turingot, mint az új 50 fontos bankjegy arcát, méghozzá 989 tudós közül. Csak elhunyt, valós személyek jöhettek szóba, akik a brit tudományos világban tevékenykedtek –

versenyben volt többek között Stephen Hawking és Srínivásza Rámánudzsan is.

Kép: Bank of England