Fotó: Fotó: Scott Graham // Unsplash
Pénz

Akár évek múlva is kérheted az adóvisszatérítést, mutatjuk hogyan

Kis Judit
2022. május 06. 5 perc olvasás

Aki csak most kapott észbe és most kéri személyi jövedelemadójának (szja) visszatérítését, még mindig nincs elkésve: jogosultság esetén jelenleg a beadástól számított egy héten belül kiutalja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a visszatérítést. Sőt, még pár év múlva sem vagyunk elkésve. Hogy ez hogyan lehetséges, arról Fülöp Olga közgazdász, mérlegképes könyvelő beszélt a Forbes.hu-nak, és további tippeket is adott a 2021-es évről szóló szja-bevallással kapcsolatban.

Az szja-visszatérítést már csak az nem kapta meg, aki nem kérte és még nem küldte be az adóbevallását. Aki kérte és jogosult volt, már megkapta. Persze voltak technikai problémák, adateltérések a NAV rendszerében, de az érintett adózók igyekeztek gyorsan elkészíteni a bevallásaikat, és így hozzájutottak a nekik járó összeghez. Fülöp Olga azt látja saját praxisában, hogy még mindig gyorsan kiutalják a pénzt, nem várják meg a hivatalosan rögzített 30 napot. Áprilisban jellemzően egy hét volt az átfutási idő, a választást közvetlenül megelőző időszakban pedig még ennél is kevesebb, néhány nap.

Önellenőrzés keretében öt éven belül kérhető

Aki most nem foglalkozott ezzel a dologgal, de rájön, hogy mégis jogosult lett volna, az öt éven belül (ennyi az elévülési határidő) indíthat önellenőrzést a 2021-es adóévére, mondta Fülöp Olga. A gyakorlatban ez úgy történik, hogy az eredeti bevallás birtokában kell egy új bevallást készíteni, amin jelölni kell, hogy ez önellenőrzés, javítani szeretnénk korábbi bevallásunkat. Ha esetleg nincs meg az eredeti bevallás, akkor a sajátját bárki bármikor kikérheti NAV-tól.

Az idei szja-bevallás NAV-hoz való beküldésének határideje is vészesen közeleg: május 20. éjfél.

Még ha a NAV el is készíti a bevallási tervezetünket, a szakember szerint akkor is érdemes átnézni azt. Ugyanis ha ezt nem tesszük meg, a NAV által készített tervezet akkor is automatikusan bevallássá fordul át május 20-án éjfélkor, nekünk pedig fogalmunk sem lesz, hogy mit is tartalmaz(ott).

+5 adótipp a szakértőtől

  1. Visszafizetendő adó. Nem csak visszaigényelhető, hanem befizetendő adónk is keletkezhet, amit szintén május 20. éjfélig kell befizetniük az érintetteknek. Ha a fizetendő összeg nem haladja meg az 500 000 forintot, akkor lehet rá automatikus, 12 havi részletfizetést kérni. Erre azonban kizárólag azok jogosultak, akiknek nincs egyéni vállalkozásuk. Mikor keletkezhet fizetendő adó? Fülöp Olga látott már idén a munkáltató téves bérszámfejtése miatti rossz összegű adóvisszatérítést, amit most az érintettnek vissza kell fizetnie a NAV részére. De pl. az ingatlan adás-vétel a leggyakoribb eset, amikor fizetendő adó keletkezik. Persze ezt vagy levonják az szja-visszatérítés összegéből, vagy ha azt már kiutalta a NAV, akkor be kell fizetni a keletkezett adót. A szakértő kiemelte azt is: az adóvisszatérítés csak az összevontan adózó jövedelmekre vonatkozik, bármi, ami külön adózó jövedelem – például termőföld-ingatlan-ingóság adásvétel, kripto- és ellenőrzött tőkepiaci ügyletek, osztalék – arra nem. 
  2. Családi adókedvezmény nem vérszerinti gyermek esetén. Ha valaki nem a vérszerinti gyermekét neveli, akkor a nem vérszerinti szülő év közben nem kaphatja a családi adókedvezményt, de év végén például át lehet csoportosítani azt hozzá. Ez esetben a másik szülő, aki a családi pótlékra jogosult, kaphatja az adóvisszatérítést, ezáltal lehetséges maximalizálni a visszajáró összeget.
  3. Négy- vagy többgyermekes anyák adómentessége. Egy nő adózási szempontból attól a hónaptól számít néggyermekesnek, ha már megszületett a 4. gyermek, vagyis ezen kedvezmény szempontjából a magzat – ellentétben a családi adókedvezménnyel – nem számít. Amint megszületett a 4. gyermek, onnantól az édesanya bizonyos jövedelmei tekintetében teljesen szja-mentes, így nem tudja érvényesíteni a családi adókedvezményt.
  4. 25 év alattiak adómentessége. Fülöp Olga felhívta a figyelmet arra is, hogy a 25 év alattiaknak 2021-ben még nem járt a 25 év alattiak szja-kedvezménye, csak idéntől, vagyis majd a 2022-es adóévről 2023 májusában beadandó adóbevallásban kell erre nagyon figyelni.
  5. Hogyan lehet a szja-visszatérítésen felül pénzt kinyerni a rendszerből? Jellemzően akkor lehet még plusz pénzhez jutni, ha az egyik fél keresete kisebb, mint a gyerekek száma alapján megállapított adóalap-kedvezmény. Ekkor a kevesebbet kereső fél szja-jából érdemes igénybe venni a családi adókedvezményt. Ezt nemcsak szja-ból, hanem járulékból is igénybe lehet venni. Ez azért kedvező, mert ha valakinek túl alacsony a keresete és nem lenne elég jövedelemadója ahhoz, hogy megkaphassa a gyermekek utáni teljes kedvezményt, akkor tovább lehet menni például a 18,5 százalékos tb-járulékra, és ameddig el nem fogy a kedvezmény, abból is lehet érvényesíteni. Általánosságban elmondható, hogy a kisebb jövedelmű szülőknél érdemes az egyik szülőhöz (főleg a kisebb keresetűhöz) csoportosítani a családi adókedvezményt. Összességében mindig a tényleges jövedelmek nagyságától és a gyermekek számától függ, hogy milyen lehetőségek vannak.
Fülöp Olga: a NAV által készített tervezetet mindenképpen nézd át!

+1 példa számokkal

Fülöp Olga egy konkrét példát is mondott, amikor több mint 200 ezer forintot tudtak még elérni. A családi adókedvezményt a háromgyermekes édesapa vette igénybe év közben magas fizetésének szja-jából, míg az édesanya GYED-éből nem érvényesített semmilyen kedvezményt. Ha ezen adatokkal került volna elfogadásra mindkét fél adóbevallási tervezete, akkor az év közben már megkapott családi adókedvezményen felül körülbelül 500 ezer forintot kaptak volna még meg az adóvisszatérítés keretében. De úgy, hogy átcsoportosították anyához is a gyermekekre járó családi adókedvezmény egy részét év végén, így a végül visszakapott pénz 709 ezer forint körül alakult.