Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Szja-visszatérítés: nem biztos, hogy automatikusan jár – mutatjuk, mennyi az annyi

Az adóvisszatérítés tulajdonképpen egy előleg, amivel a 2021-es adóévről szóló, 2022-ben elkészítendő személyi jövedelemadó-bevallásban mindenkinek el kell számolnia. Adott esetben az is benne van a pakliban, hogy a kiutalt összegből vissza kell fizetnie valakinek, de persze az is lehet, hogy nem, hiszen élethelyzettől függően számos variáció létezik, de mindenképpen el kell számolni a kiutalt összeggel a bevallásban – hangsúlyozta Fülöp Olga közgazdász, mérlegképes könyvelő, amikor a nemrég megjelent kormányrendelet és NAV-tájékoztató kapcsán arról kérdeztük, mire kell figyelni a kormány által bejelentett személyi jövedelemadó (szja) visszatérítés kapcsán. 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján közölt tájékoztató szerint minden, családi kedvezményre jogosult gyermekes szülőnek jár az adó-visszatérítés. A 2021. évi alábbi tevékenységekből származó adó jár vissza:

  • az önálló és a nem önálló tevékenység, valamint az egyéb jövedelem adója,
  • az ekhó kétharmada,
  • a katások utáni tételes adó negyede

legfeljebb a 2020 december havi adatok alapján számolt éves átlagbér adótartalmáig, azaz 809.000 forintig.

Az szja és az ekho szerint adózó szülőknek külön-külön, legfeljebb ezt a 809 ezer forintot téríti vissza az állam. A NAV 2022. február 15-ig automatikusan kiutalja a visszatérítést annak a szülőnek,

akinek a munkabéréből év közben a munkáltató levonja az szja-t, illetve az ekhót. Az egyéni vállalkozói, őstermelői jövedelmet szerző szülők és azok, akik az összevont adóalapba tartozó jövedelmük után maguk fizetik az szja-t, a bevallásukban kérhetik az adó-visszatérítést.

Kinek jár automatikusan és kinek nem?

Fontos, hogy a visszatérítés nem mindenkinek jár automatikusan. Nincs teendőjük azoknak, akik jogosultak a visszatérítésre és a 2021-ben megszerzett jövedelmükre vonatkozó adatok a munkáltatótól/kifizetőtől és a kiutaláshoz szükséges belföldi bankszámlaszám vagy postai cím a családi pótlék folyósítási adatokból a NAV rendelkezésére áll. Nekik a NAV 2022. február 15-ig automatikusan utalja a visszatérítést.

A katások és azok, akiknek a kiutaláshoz szükséges adatait nem ismeri a NAV, 2021. december 31-ig nyilatkozatot tehetnek.

Ha határidőre nyilatkoznak, 2022. február 15-ig ők is megkapják a visszatérítést. A nyilatkozatot a „VISSZADO” nyomtatványon 2021. október 31-től december 31-ig lehet elektronikus úton vagy papíron megtenni. Fülöp Olga felhívta a figyelmet arra, hogy

a december 31. jogvesztő határidő, tehát aki eddig nem nyilatkozik, de kellene neki, az február 15-ig nem fog pénzt kapni.

Viszont ha jogosult, akkor nem esik el ő sem attól, csak éppen majd a 2021-es szja bevallásában tudja azt megigényelni. A katások, akiknek pedig eddig nem volt kötelező szja-bevallást készíteniük nullásan, most, ha van gyermekük, bizony kelleni fog szja-bevallás, tette hozzá. Persze ezt a NAV is elkészíti tervezet formájában, mindenesetre fontos, hogy azt az érintettek le is ellenőrizzék, és ne hagyják figyelmen kívül.

Azoknak a jogosultaknak, akiknek a jövedelméről a NAV-nak nincs információja, például az egyéni vállalkozói, őstermelői jövedelmet szerző szülőknek és azoknak, akik az összevont adóalapba tartozó jövedelmük után maguk fizetik az szja-t (pl. ingatlant adnak bérbe magánszemély részére), automatikusan nem utal a NAV,

ők önállóan elkészített bevallásukban igényelhetik a visszatérítést.

Jön a világ legbonyolultabb szja-bevallása

Fülöp Olga felhívta a figyelmet arra, hogy az szja-visszatérítés körül gyakran elhangzó „automatikusan”, és „semmit nem kell csinálni” nem teljesen így van, mivel a rendeletből az is kiderül, hogy

a visszatérítés tulajdonképpen egy előleg, amivel el kell számolni a bevallásban és a visszatérítés csak a kedvezmények után megmaradó adóra járhat.

Az, hogy valakinek utóbb vissza kell-e fizetnie a NAV által kiutalt összeg egy részét vagy egészét, attól is függ, hogy az adott családban ki és hogyan veszi igénybe a családi adókedvezményt. Aki jogosult a családi adókedvezményre, annak jár az adóvisszatérítés, illetve a házastársának is, valamint közös gyermek esetén az élettársának is. Persze itt is vannak feltételek, például, hogy közös háztartásban éljenek.

A visszatérítés nem automatikus, és mindenképpen érdemes megnézni a NAV által elkészített bevallást. Fotó: Scott Graham // Unsplash

Ha egy család nem kérte év közben a családi adókedvezményt, és a NAV mondjuk egymillió forint szja-ból február 15-ig kiutalja a maximális 809 ezer forintos visszatérítést, akkor lehetséges, hogy vissza kell fizetni az előlegből.

Ha van például 2 gyermeke az alanynak, akire nem igényelte év közben a családi adókedvezményt, akkor gyermekenként 240 ezer forint egyébként is járna neki jövő tavasszal. Viszont az 1 millió mínusz 480 ezer, csak 520 000 forint a ténylegesen megmaradt szja-ja, így adóvisszatérítés címén neki nem 809 ezer, hanem csak 520 ezer járna. Persze ebben az esetben igazából nem kell visszafizetnie, hanem még kap is 191 ezer forintot a maradék családi adókedvezmény miatt, amit év közben nem igényelt meg.

De gondoljunk csak bele abba a legegyszerűbb szituációba, hogy ő számít erre a 480 ezer forintra a gyerekek miatt, mert mondjuk mindig nyaralásra szokta félretenni. Viszont ebben az esetben ugye azon az ágon már csak egy jóval kisebb összeget (191 ezer) kaphat.

A 809 ezer forintot meg lehetséges, hogy már el is költötte, ahogy megkapta februárban. (Arról, hogy mire tervezik költeni a családok a pénzt, ebben a cikkünkben írtunk.)

Fülöp Olga szerint azokat nem érheti nagy meglepetés a visszatérítéssel, aki év közben veszi igénybe a családi adókedvezményt, de a sokgyermekeseknél, ahol esetleg a szülők megosztva veszik igénybe az adókedvezményt (ráadásul adóra és járulékra), az adóbevallás elkészítése eddig sem volt egyszerű.

A szakember szerint most nemcsak érdemes, hanem mindenkinek kötelező is lesz ránézni a NAV által készített szja bevallás-tervezetre, vagy attól függetlenül saját bevallást beadni.

Ki mennyi kaphat? – Példák

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által legutóbb közölt  béradatai alapján a teljes munkaidőben foglalkoztatottak bruttó átlagkeresete 433 700, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 288 411 forint volt 2021 júliusában. Az átlagember valós keresetéhez jobban közel álló mediánbér (ez az a bér, amelynél a foglalkoztatottak fele többet, fele pedig kevesebbet keresett) ugyanúgy júliusban ennél alacsonyabb, a Portfolio számításai szerint bruttó 350 000 forint, illetve nettó 232 750 forint volt. Mintapéldáinkban mi is ebből,

a legutóbbi adatok alapján rendelkezésre álló mediánbérből indultunk ki, és az egyszerűsítés kedvéért feltételeztük, hogy mindenhol az apa veszi igénybe a családi adókedvezményt már év közben.

1 gyerekes:
Anya: havi bruttó 350 000 Ft, levont szja 52 500 Ft, azaz éves szinten 630 000 Ft a levont, és ez mind vissza is jár
Apa: havi bruttó 350 000 Ft, levont szja 42 500 Ft, azaz éves szinten 510 000 Ft a levont, és ez mind vissza is jár

2 gyerekes:
Anya: havi bruttó 350 000 Ft, levont szja 52 500 Ft, azaz éves szinten 630 000 Ft a levont, és ez mind vissza is jár
Apa: havi bruttó 350 000 Ft, levont szja 12 500 Ft, azaz éves szinten már csak 150 000 Ft a levont, és ez mind vissza is jár

3 gyerekes:
Anya: havi bruttó 350 000 Ft, levont szja 52 500 Ft, azaz éves szinten 630 000 Ft a levont, és ez mind vissza is jár
Apa: havi bruttó 350 000 Ft, levont szja nincs (sőt, ő még havonta a TB járulékból is 46 500 Ft-ot megkap kedvezményként), tehát nem jár vissza adóvisszatérítésként semmi sem

4 gyerekes:
Anya: havi bruttó 350 000 Ft, levont szja nincs, mivel a 4 gyerekes anyák kedvezménye alapján ők teljes szja-mentességet élveznek, tehát nem jár vissza semmi (kivéve ha év közben nem nyilatkozott erről a kedvezményéről, akkor az év közben levont 630 000 Ft visszajár, de nem az adóvisszatérítés miatt, hanem a 4 gyerekes anyák kedvezménye miatt)
Apa: havi bruttó 350 000 Ft, levont szja nincs (sőt, ő még havonta a TB járulékból is 64 750 Ft-ot megkap kedvezményként, azaz a nettó bére egyenlő a bruttó bérével), tehát nem jár vissza adóvisszatérítésként semmi sem.
Fontos kiegészítés ehhez a verzióhoz: a családi adókedvezményből itt még fennmarad havi 14 750 Ft, amit ebben az esetben az anya szja bevallásában járulék kedvezmény formájában vissza lehet igényelni.

Ahány család, annyi élethelyzet és annyiféle adóvisszatérítés. Fotó: Creative Commons

Az élet persze azért nem ennyire egyszerű, így a kép a legtöbb esetben sokkal, de sokkal színesebb lesz. Vannak családok, ahol az egyik fél katás, a másik esetleg külföldön dolgozik, vagy anyuka éppen CSED-en, GYED-en, GYES-en, GYET-en van (e két utóbbi például nem is szja-köteles jövedelem, tehát kapásból kiesik a körből). Arról nem is beszélve, hogy

az elvált párok esetén kizárólag az a fél a jogosult, aki a családi pótlékot kapja és a családi adókedvezményre jogosult (vagyis, akinél a gyermeket elhelyezték).

A másik félnek csak akkor jár az adóvisszatérítés, ha a bírósági ítélet szerint felváltva gondozott gyermekről van szó (vagyis a gyermek mindkét szülővel felváltva azonos időt él), és emiatt 50-50 százalékban kapják a családi pótlékot, és ugyanilyen arányban érvényesíthetik a családi kedvezményt is, hívta fel a figyelmet a szakember.

Oszd meg!