Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A tinikorral nem csak bonyolódik, drágul is az élet

A tavalyihoz képest idén egy picivel jobban fog fájni az iskolakezdés, ha a gyerek már túl van az általános iskolán. Nem, nem a kamaszkorról beszélünk, hanem a pénzről.

Az iskolakezdésre szánt összeg tavalyhoz képest enyhén emelkedett: idén a gyermek korától függően átlagosan 44 és 142 ezer forintos költséggel számolnak a magyar családok gyermekenként. A tanévkezdési kiadások a felsőoktatásban és középiskolában tanulóknál nőttek, az általános iskolásoknál csökkentek – derül ki a Budapest Bank legfrissebb, reprezentatív kutatásából.

Mennyit?

Az általános iskolás gyereket nevelő háztartások a tavalyi 64 ezer forinthoz képest idén 54 ezer forintos kiadásra számítanak, a középiskolás gyerekek esetében 61 ezer forint helyett 67 ezer forint lesz a várható kiadás. A felsőoktatásban tanulóknál is nőtt a várható összeg: egyetemi és főiskolás gyermekeik esetében a tavalyi 116 ezer helyett 135 ezer forinttal kalkulálnak a szülők.

tanevkezdes

Nagyobb képért kattints ide!

Jó hír a családok számára, hogy idén ősztől a 9. évfolyamig ingyenessé váltak a tankönyvek, így erre a tavalyi 12 ezer forint után idén átlagosan 9 ezer forintot kell költeniük a szülőknek. A legjelentősebb változás az általános iskolás gyermekeket nevelő családoknál figyelhető meg, ahol a tavalyi 10 ezer helyett idén mindössze 4 ezer forinttal kalkulálnak a szülők – vélhetően az alapvető tankönyveken túli kiadványok miatt.

Miből?

A megkérdezettek kétharmada számára továbbra is komoly anyagi terhet jelentenek az iskolához köthető kiadások.

A válaszadók több mint fele (55%) vallja, hogy részben vagy egészében az aktuális havi bevételeiből fedezi az iskolakezdés kapcsán felmerült kiadásokat, míg több mint egyharmaduk (38%) külön erre a célra, átlagosan öt hónapon keresztül takarékoskodik. Az elmúlt évhez képest 11%-kal nőtt azoknak az aránya (32%), akik a családi tartalékokból is költenek erre a célra, és 11%-kal csökkent az iskolakezdési támogatást igénybe vevők száma (22%). Idén a szülők 17%-a mondta, hogy többletmunkát vállal a felmerülő kiadások fedezése érdekében.

Bár a megkérdezettek szerint komoly anyagi terhet jelent a családok számára az iskolakezdés, ennek ellenére arra törekszenek, hogy jó minőségű felszerelést vegyenek gyermeküknek az idei tanévre: 82% nem a legolcsóbb termékeket veszi meg gyermekének, sőt, 45% a tavalyinál jobb minőségű felszerelést vásárol.

Mi lesz év közben?

Jellemzően növekedéssel számolnak a családok a tanév közben várható költségek terén. Azok a háztartások, ahol csak általános iskolás gyermek van, 37 ezer helyett 44 ezer forinttal számolnak. A középiskolás gyermekek esetében 57 ezer helyett 53 ezer forintra, míg a felsőoktatásban tanulóknál jelentősen többre, 105 ezer helyett 142 ezer forintra becsülik a családi költségvetés várható havi költségeit.

tanev-kozben-felmerulo-havi-kiadasok

Nagyobb képért kattints ide!

Jellemzően többet költenek majd a szülők gyermekeik különóráira, az utazás és lakhatás költségeire, valamint a tandíjra költött összeg is nő. Kiugróan nagy értékű tételnek számítanak a felsőoktatásban tanulók informatikai eszközei: ezek költségét a tavalyi 11 ezer helyett idén már 24 ezer forintra becsülték havonta.

Több a hiteles

A magyar szülők 12%-a vett már fel korábban hitelt gyermeke érdekében – nem csak a tanévkezdéshez köthetően –, és 39%-uk elképzelhetőnek tartja, hogy a jövőben sor kerül erre. Hitelre leginkább az informatikai eszközök, bútorok és lakberendezési tárgyak vásárlása miatt van szükség, és a hazai felsőoktatási tandíjak finanszírozása is sokszor kölcsönökön keresztül történik.

A bank közleményében emlékeztet, hogy a kiadásokat sokan, főleg a felsőoktatásban ösztöndíjak vagy a tanulás mellett végzett munka béréből finanszírozzák. Ehhez persze bankszámla kell, amit már 14 éves kortól létre lehet hozni, és adott esetben a szülők banki szolgáltatási díjak nélkül utalhatnak rá pénzt.

Honnan tudjuk?

A Budapest Bank harmadik alkalommal mérte fel a magyar szülők körében, milyen kiadásokra számítanak az iskolakezdés kapcsán és a tanév közben. A kutatást a GfK végezte 2017 július-augusztusában, legalább egy eltartott iskolás gyermekkel rendelkező szülők körében, 600 fős mintán. A kutatás módszere: online kérdőíves felmérés rétegzett, véletlen mintavétellel a CAWI kutatási panelje segítségével.

Oszd meg!