Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A Mikulás megmondja, nyerés vagy bukás jön a következő évben

Az amerikai Mikulás évről évre rendkívül hasznos ajándékot hoz. Karácsony környékén  kifejezetten érdemes odafigyelni rá, segít abban, hogy a következő évben dagadjon a buksza, vagy épp figyelmeztet arra, hogy vigyázni kell, rossz év következik.

Mivel a magyar Télapó december 6-án érkezik, itthoni befektetői körökben a Mikulás-rally szakkifejezést másként használják, mint a tengerentúlon. Igazából semmi jelentősége sincs, leggyakrabban a decemberi tőzsdei emelkedéseket szokták így becézni. Amerikában azonban nem valaminek a leírására szolgál, hanem meglepő módon komoly előrejelző funkciója is van.

Évszázadnyi tőzsdei adatból azt bogarászták ki az okos számítógépek, hogy a karácsony környéki időszak trendje elég pontosan jelzi előre a következő évet. A legpontosabban az az időszak, amely az óév utolsó öt és az új esztendő első két napját foglalja magában. A lényeg, hogy ebben az időszakban a piac emelkedik, akkor a korábbi adatok szerint szinte biztosan jó év következik, ha viszont esik, akkor nagyon óvatosnak kell lenni.

Az elmúlt 25 évben csak két és fél alkalommal adott rossz jelzést ez az indikátor.

Az első kettő egyértelmű, 2001-ben és 2002-ben emelkedésnek kellett volna jönnie, de jó nagy zakó lett. A fél pedig 2016, amikor a 15 végi adatok esést jeleztek előre, ami be is következett az év elején, elég meredek is volt, de a teljes év már pluszban zárult. Két éve tehát rövid távra jelezte jól, hogy óvatosnak kell lenni, de aztán fordult a hangulat.

Számos magyarázat van arra, hogy miért teljesít jól a piac az év végén, például ilyenkor a kisbefektetők ünnepelnek, a profik pedig pozicionálják magukat. Az biztos, hogy a megszokottnál jóval kisebb a forgalom ebben az időszakban, amiből épp furcsább ármozgások is jöhetnének, mégis működni látszik ez az előrejelző szerep.

Idén eddig nem látszik semmi abból, hogy mit mutat majd az amerikai Mikulás, a pénteki kezdőnapon mínusz nullában végzett az S&P 500 index. A nagyon szofisztikált tőzsdetörténészek mindenesetre azt javasolják, hogy érdemes a Mikulás-prognózis mellé bevenni a január-effektust is, az még ennyire se bonyolult: a piac januári teljesítménye is előrejelzi az egész évest.

Ha a kettő egy irányba mutat, az még valószínűbbé teszi a folytatást, de azért jegyezzük meg, hogy épp az említett 2016-ban nagyot perecelt mindenki, aki ez alapján dolgozott: az év elején több mint 10 százalékos esés volt, a vége meg közel 10 százalék plusz lett. Az idei évre egyébként a mikulás kis pluszos jelzéssel volt optimista és pár nappal az év vége előtt egyértelmű, hogy hatalmas emelkedés lett belőle.

Legyen így újra, boldog karácsonyt kívánunk!

Oszd meg!