Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Alexander Dummer / Unsplash

A magyarok többsége nem foglalkozik gyermeke pénzügyi jövőjével

Bár a magyarok közel fele véli úgy, hogy gyermekei az övénél nehezebb élet elébe néznek, csak a gyerekesek harmada gondolkodik utódláscélú megtakarításban – derült ki az OTP reprezentatív kutatásából.

Az OTP Öngondoskodási Indexe a bankszámlával rendelkező 18-70 év közöttiekből merített, 1500 fős, országos reprezentatív minta, amely személyes megkérdezéssel készült. Úgy tűnik, hogy bár sokan aggódnak a gyermekeik jövője miatt (a válaszadók 42 százaléka szerint rosszabb élete lesz a gyermekeiknek, mint nekik), a felkészülést nem sokan segítik.

A felmérés rámutat, hogy „egyre kevésbé jellemző a gyermekek jövőjének anyagi biztosítását célzó tudatos pénzügyi tervezés”, a megkérdezettek kétharmada nem is tervez tanulmányi vagy alkalmi segítséget nyújtó megtakarítást.

Nyitrai Győző, az OTP Bank Megtakarítási Szolgáltatások Főosztályának igazgatója azt mondta, a pénzügyi tudatosság hiánya az oka annak, hogy a szülők halogatják a gyerekek jövőjének anyagi biztosítását, mert „az emberek nem tudják mennyit és hova érdemes félre tenniük, vagy éppen mit kezdjenek a rendelkezésükre álló összeggel”.

Ez a halogatás az OTP szerint a családtervezésben is megmutatkozik. Mint írják:

„A KSH adatai szerint 1991 és 2016 között több mint 8 évvel emelkedett a nők és a férfiak átlagos életkora első házasságkötésükkor.”

A házasságon túl a gyermekvállalást is sokan halogatják, egy tavalyi, egyetemi hallgatók körében végzett kutatás szerint főleg pénzügyi okokból.

"A legnagyobb kockázat az, ha nem vállalsz semmilyen kockázatot. Egy gyorsan változó világban az egyetlen stratégia, ami biztosan sikertelen, az, ha soha nem kockáztatsz."

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója