Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Alexander Dummer / Unsplash

A magyarok többsége nem foglalkozik gyermeke pénzügyi jövőjével

Bár a magyarok közel fele véli úgy, hogy gyermekei az övénél nehezebb élet elébe néznek, csak a gyerekesek harmada gondolkodik utódláscélú megtakarításban – derült ki az OTP reprezentatív kutatásából.

Az OTP Öngondoskodási Indexe a bankszámlával rendelkező 18-70 év közöttiekből merített, 1500 fős, országos reprezentatív minta, amely személyes megkérdezéssel készült. Úgy tűnik, hogy bár sokan aggódnak a gyermekeik jövője miatt (a válaszadók 42 százaléka szerint rosszabb élete lesz a gyermekeiknek, mint nekik), a felkészülést nem sokan segítik.

A felmérés rámutat, hogy „egyre kevésbé jellemző a gyermekek jövőjének anyagi biztosítását célzó tudatos pénzügyi tervezés”, a megkérdezettek kétharmada nem is tervez tanulmányi vagy alkalmi segítséget nyújtó megtakarítást.

Nyitrai Győző, az OTP Bank Megtakarítási Szolgáltatások Főosztályának igazgatója azt mondta, a pénzügyi tudatosság hiánya az oka annak, hogy a szülők halogatják a gyerekek jövőjének anyagi biztosítását, mert „az emberek nem tudják mennyit és hova érdemes félre tenniük, vagy éppen mit kezdjenek a rendelkezésükre álló összeggel”.

Ez a halogatás az OTP szerint a családtervezésben is megmutatkozik. Mint írják:

„A KSH adatai szerint 1991 és 2016 között több mint 8 évvel emelkedett a nők és a férfiak átlagos életkora első házasságkötésükkor.”

A házasságon túl a gyermekvállalást is sokan halogatják, egy tavalyi, egyetemi hallgatók körében végzett kutatás szerint főleg pénzügyi okokból.

Oszd meg!