A Forbes-címlapos, aki Trumppal szelfizik

Kapitány István a Forbes címlapján mosolyog. Kapitány István a Fehér Házban, Trumppal szelfizik (és mosolyog). De kicsoda Kapitány István? Annak ellenére, hogy aligha van nála magasabb pozícióban dolgozó magyar menedzser […]

Bővebben

Fotó: Sai De Silva

A magyar gyerekek takarékoskodnak a zsebpénzzel, csak a szüleik ezt nem igazán hiszik el

Bár a szülők azt hiszik, tisztában vannak gyermekeik pénzügyeivel, és jobb, ha nem hagyják őket szabadon garázdálkodni, mondván, úgyis elverik a pénzt az utolsó fillérig, valójában pont ennek ellenkezőjéről van szó.

A magyar gyermekek 90 százaléka igenis takarékoskodik – derült ki a CIB Bank megbízásából készített felmérésből.

A 14-65 év közötti lakosságot lefedő, 1300 fős reprezentatív mintán végzett kutatás szerint a megkérdezett szülők harmada egyáltalán nem hagyja, hogy a gyermekeik saját maguk osszák be a pénzüket, a bizalmatlanságra pedig bizalmatlanság a válasz: a megkérdezett gyerekek 39 százaléka csak addig tűri el, hogy a szülei beleszóljanak a pénzügyeikbe, amíg saját keresetük nem lesz.

Pedig érdemes lenne jobban bízni a gyerekekben, mert egyáltalán nem úgy tűnik, hogy élvezettel szórnák a pénzt.

Noha takarékosság szempontjából a szülők és a nagyszülők után csak a harmadik helyen állnak a sorban, egy nagyobb összeg, például nyeremény esetében az aktív korúak mindössze 56 százaléka tenné félre a példában szereplő 10 millió forint felét, míg a tinédzserek között ez az arány 70 százalék.

A pénzzel persze meg kell tanulni bánni, és ez az a terület, ahol ismét csak érdekes eredményt mutat a felmérés: míg a szülők háromnegyede szerint a pénzügyi nevelés a család feladata,

a gyerekek közel harmada inkább az iskolában szeretne többet tanulni erről.

A helyes oktatási stratégiáról is megoszlanak a vélemények: a szülők 90 százaléka szerint jó, ha a kamaszokat is bevonjuk a családi pénzügyekbe, a 14-18 évesek ötöde viszont köszöni, de sem a háztartási költségvetésből, sem a szülői jó tanácsokból nem kér.

Olvasd el Pénz rovatunk további cikkeit!
Ezeket láttad?
Címkefelhő