Pénz

A lista, amin Trump már minden idők ötödik legjobb amerikai elnöke

Ács Gábor
2017. február 19. 4 perc olvasás

Miközben a fél világ húzza a száját, a Wall Street ünnepli az új amerikai elnököt. Az hagyján, hogy az elnökválasztás eredményének ismeretében a tőzsdék végigszáguldották a decembert, Donald Trump elnöki beiktatása óta is akkora az emelkedés, aminél a piac korábban csak négy elnök alatt tudott nagyobbat.

Emlékezetes, hogy a választás napjához közeledve a szavak szintjén mennyire tartottak a piacok Trumptól, vagyis sok szakértő elmondta, hogy ha véletlenül a republikánus jelölt nyer, akkor komoly esés jöhet a Wall Streeten. Aztán amikor New York-i idő szerint az eredmények megérkeztek, csak a tőzsdeidőn kívüli elektronikus kereskedésben volt egy  kisebb borulás, pár óra múltán megjöttek a vevők és a másnapi hivatalos kereskedésben több mint egy százalékos emelkedéssel süvegelték a befektetők Trumpot. A legtipikusabb szakértői kommentár volt: az elsődleges reakció pozitív, de jöhetnek a problémák.

Nem jöttek, aki a károgókra hallgatott, hatalmas nyereséget hagyott ki, a választás előtt stagnáló piacok megtáltosodtak és végig emelkedték a 2016-os évből hátra levő másfél hónapot. December végén az volt az általános vélemény, hogy ennek meglesz a böjtje, majd ha hivatalba lép az elnök, kimutatja foga fehérjét. Biztos hibát hibára halmoz, összerúgja a port mindenkivel akivel lehet, ami akkora kockázatot jelent majd, hogy a piac egy időre biztos kiszeret belőle. Ebből minden be is jött, kivéve a piaci reakció, az elmúlt napokban az elnök adócsökkentési terveinek bejelentésére váró Wall Street és Trump románca tovább tart.

Harminc nappal Trump hivatalba lépése után a Marketwatch összeállította a listát arról, hogy melyik amerikai elnök alatt hogy muzsikáltak a részvények az első hónapban. A Dow Jones ipari átlag 4,02 százalékot nőtt Trump alatt, ez az ötödik helyre repíti őt a listán. Ha kiszűrjük az újraválasztott elnököket, az elsőbálozók listáján Trump már bronzérmes.

trumpnyse

Az élen amúgy Theodore Roosevelt áll, az ő első 30 napja alatt 6,55 százalékot menetelt a Dow 1905-ben, de a másik két dobogós is a 20. század elején működött. A negyedik Franklin D. Roosevelttől csak pár tízeddel maradt el a Trump alatti Dow-emelkedés, az elmúlt 30 év versenyzői közül pedig még a két Bush, illetve Bill Clinton fért be az első tízbe.

Más a sorrend, ha a Dow helyett az S&P 500 indexet vizsgáljuk. Mivel ezt a mutatót csak a múlt század harmincas évek óta számolják 500 cégre, a Dow-lista első három elnöke helyből kiesik. Trump mégse tudott ezen előrébb szerepelni, mert pont hárman meg is előzik: az idősebb Bush, Clinton és Kennedy. Ez egyszerűen azért van, mert Trump első hónapjában a Dow felülteljesítette az S&P 500 indexet, a másik háromnál viszont a szélesebb spektrumú mutató emelkedett nagyobb mértékben. Ez a Dow-lista:

pres30day

Forrás: Marketwatch.com

Ebből is látszik, hogy ez az egész lista nem több, mint játék a számokkal nem szabad különösebben komolyan venni. Főleg hogy általában az elnök személyénél sokkal fontosabb dolgok mozgatják a piacokat. Ez pont Trumpnál talán nem így van, de korábban az elnök-hatás jóval kisebb volt. Jól mutatja ezt a legnagyobb vesztesek listája. Az utolsó helyen F. D. Roosevelt áll, de 1941-ben a világháborús hírek számítottak, a bukta nem az elnökön múlott – újraválasztása utáni időszakával pedig a lista élén szerepel. Hasonlóan, Barack Obamának jutott 2009, de ő se tehetett semmit arról, hogy a pénzügyi világválság közepette, a krach utáni emelkedést követően épp a beiktatása utáni hetekben haladtak a piacok az újabb, immár utolsó mélypontok felé. Amit egyébként épp egy hónappal a vizsgált időszak után értek el, onnan indult az az emelkedés, amely immár nyolc éve, a mai napig tart.