Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A kertes házakat keresik a vevők, meglepően sokan akartak építkezni a karantén alatt

Áprilisban adták ki idén a legtöbb építési engedélyt, de ez még mindig elmarad a tavalyi évtől. Az érdeklődések között nőtt a családi és ikerházak részesedése, tartós lehet a tavaszi karantén hatása.

Meglepően magas volt a lakásépítési kedv áprilisban – derül ki az ingatlan.com elemzéséből, ami a KSH legfrissebb adatai alapján készült.

Miközben rengeteg gazdasági mutató a koronavírus-járvány miatt áprilisban jelentősen zuhant az előző hónapokhoz képest, az új lakóingatlanokra kiadott engedélyeknél más a helyzet. Idén áprilisban összesen 1007 új lakóingatlanra adtak ki engedélyt, ez idén a legmagasabb havi érték, januárban, februárban és márciusban ugyanis az engedélyek száma 700-800 körül alakult. „Ebből az látható, hogy a koronavírus-járvány nem vetette vissza a lakásépítési kedvet az idei év előző hónapjaihoz képest” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Ugyanakkor hozzátette, hogy az idei áprilisi szám a tavalyi évhez képest alacsony, 2019. áprilishoz képest 29 százalékos visszaesést jelent.

Többen keresik a családi és ikerházakat az ingatlanpiacon

„Az is látható, hogy a családi házaké a főszerep: áprilisban ugyanis az összes engedély 84 százaléka, egylakásos lakóingatlanra, vagyis családi házra szólt. Az év első négy hónapjában összesen 2710 családi ház kapott engedélyt, ez 26 százalékos csökkenést jelent. Jóval nagyobb mértékben, 50 százalékkal 666-ra csökkent a többlakásos épületben lévő lakásokra szóló jóváhagyások száma. Balogh László kiemelte, hogy a lakásépítési engedélyeknél meg kell említeni, hogy nem mindegyikből lesz tényleges épület, ami most a járvány negatív hatásai miatt különösen igaz.

Mindenesetre ahogy az lakásépítéseknél, úgy a piacon is a családi házak és az ikerházaké a főszerep az ingatlan.com statisztikái szerint.

Január és június közepe között az új lakóingatlanok iránti érdeklődések 17 százaléka érkezett családi házra, szemben az egy évvel korábbi 13 százalékos aránnyal. Az ikerházak pedig az idei kereslet 26 százalékát adták, míg tavaly 20 százalékos volt a részesedésük. A sorházi lakások idén és tavaly is 5 százalékos arányt mondhattak magukénak. A családi házak és ikerházak iránti kereslet növekedésével párhuzamosan az új építésű társasházi lakásoknál visszaesés volt. Az új lakások iránt érdeklődők 51 százaléka kereste ezeket, míg tavaly még 61 százalékos arányuk volt. Szerinte a családi és ikerházak sikerében szerepe van a karanténhatásnak, sokan ugyanis inkább a kerttel rendelkező lakóingatlanok iránt érdeklődnek.

Megtette hatását a tavaszi karantén: bár kevesebb az érdeklődő, de megnőtt a családi és ikerházak aránya az érdeklődések között. Forrás: ingatlan.com

Az ingatlan.com szakértője szerint egyelőre korai lenne prognózist adni az újlakás-építések és a lakásépítési kedv jövőbeni alakulására, mert a koronajárvány miatt még bizonytalan a helyzet. Az biztosnak látszik azonban, hogy a lakásépítéseknél a családi házak maradnak a főszerepben, a társasházaknál pedig majd a rozsdaövezeti program hozhat élénkülést. 

Oszd meg!

Azért szeretem a közösségi médiát, mert olyan, mintha lenne egy újságom, csak veszteségek nélkül.